gotvach.bg»Рецепти»Баница»Лучник»Лучник с праз

Лучник с праз

Паулина СтояноваПаулина Стоянова
Помощник Готвач
1811k6168482
Лучник с праз
Снимка: Паулина Стоянова
1 / 7
28/03/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Ще месите, премесите, точите и печете, но ще разберете, че всичко си е струвало, когато видите щастливите усмивки на семейството си"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесва се тестото:

Брашното се пресява и се прави кладенче. В кладенчето слагаме солта, яйцата и маята.

Киселото мляко го разреждаме с 100 мл хладка вода.

Бавно започваме да изсипваме киселото мляко към брашното, като бъркаме с лъжица. След като сме изсипали цялото кисело мляко, може да преценим дали е необходимо още брашно да се сложи. Ако е много лепкаво, добавяме брашно и месим.

След като сме започнали да месим, трябва да го омесим до положение, в което съвсем леко лепне. Слагаме го да втаса в съд, като предварително трябва да набрашним съда. Слагаме тестото и го поръсваме и него с брашно. Завиваме тестото с кърпа и го оставяме да втаса.

Докато втасва тестото, трябва да си направим плънката и тя трябва да изстине.

Нарязваме лука на ситно и го слагаме в загрятата мас. Оставяме го да се запържи и след 15 мин добавяме 1 ч.ч. вода.

Измиваме и нарязваме спанака на ситно. След като лукът се е сготвил, добавяме спанака. Готвим до готовност на спанака. Оставаме да изстине и си проверяваме тестото.

След като тестото е втасало, го премесваме. Разделяме го на две и разточваме две кори, едната кора ще я сложим за основа. Тя трябва да е с по-голям радиус - 4 см от тавата, за да може да е с височината на стените на тавата. Другата кора трябва да е голяма, колкото самата тава. Дебелината им трябва да е около 2-3 см.

Тавата трябва да я намажете с олио и поръсите с брашно. Слагаме първата кора в тава, върху нея разстиламе плънката и слагаме горната кора. Внимателно загъваме краищата навътре на долната кора.

Правим дупки върху горната кора с вилица. Оставяме да втаса съвсем малко и печем на 170-180 градуса за 30-35 мин.

Преди да се нареже, трябва да го оставите да изстине.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: