Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Вита Баница»Домашна селска баница със сирене и кашкавал

Домашна селска баница със сирене и кашкавал

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Домашна селска баница със сирене и кашкавал
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 9
03/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Спечелихте ни още на домашна, но като видяхме, че е и селска - веднага запретваме ръкавите"

Необходими Продукти

  • брашно - 400 г + за доизмесване
  • прясно мляко - 180 - 200 мл
  • яйца - 1 бр.
  • жълтъци - 1 бр. за намазване (по избор)
  • олио - 1 с.л. за тестото + за намазване
  • мас - 80 мл, разтопена
  • сол - 1 ч.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • Плънка
  • яйца - 4 бр.
  • кисело мляко - 2 с.л. с връх
  • сирене - 250 г
  • кашкавал - 200 г
  • сол - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и солта в купа и направете кладенче, в което чукнете яйцето и сложете лъжичките олио и оцет и млякото.

Замесете еластично, нелепнещо тесто, като добавите още мляко или брашно, ако е необходимо. Месете около 15-20 минути на намазнен плот и после оставете да почине 20-30 минути. През това време си смесете продуктите за плънката - яйцата разбийте, сиренето натрошете, а кашкавала настържете и смесете с киселото мляко.

Разделете на 5 топки и намазнете с олио или мас обилно всяка от тях. Разточвайте на тънка кора всяка, намажете допълнително с мас, слагайте равномерно от плънката, приготвена предварително и завивайте на руло, после на охлюв. Подреждайте в кръгла намазнена тава или върху хартия за печене. Моята тавичка този път беше леко овална и пак стана добре, но за предпочитане разбира се е кръглата форма, за да е равномерен охлюва.

Оставете да отпочине още 20 минути, намажете с жълтъка по желание или със свинска мас и след това печете в загрята на 180 градуса фурна до зачервяване, като след първите 20 минути може да намалите на 160.

Когато витата баница е готова веднага я намажете обилно със мас отново, напръскайте с вода и покрийте с кърпа. Нека стои така поне десет минути, за да омекне твърдата коричка отгоре. След това е готова за консумация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
59
41
30
20
10
Дай твоята оценка: