Универсално тесто с 2 яйца

10/11/2018
Мария Симова
отМария СимоваМастър Шеф853488327
"И за пици, и за мекици, и за вкусни питки - научете се как се замесва перфектното универсално тесто само с две яйца "
Приготвяне20 мин.
Общо20 мин.
Порции1
Сготви+1 точки
80 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо348 864
  • Преглеждания за месеца22427
  • Преглеждания за седмицата7527
  • Коментирана7 пъти
  • Рейтинг4.9 от 5
  • Сготвена80

Необходими Съставки

* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Ако приготвяте пици или мекици съотношението на тези мерни единици остава.

За приготвянето на месеници и тутманици добавете още 1 ч.л. сол, а за кифли и сладки питки прибавяте 2 с.л. захар. Всички продукти да са на стайна температура поне 1 час от изваждането им от хладилника.

Разтворете маята и захарта в 200 мл затоплено мляко и оставете на топло място да шупне. В голяма купа пресейте брашното, добавете към него солта и бакпулвера и разбъркайте.

Оформете кладенче в брашното и в него прибавете предварително разбитите с вилица яйца, смесени с топлото прясно мляко, киселото мляко, олиото и шупналата мая (закваската), омесете меко тесто. Намажете съда с много малко олио (просто да е мазен) и поставете оформеното на топка тесто.

Завийте купата (винаги) със стреч фолио много добре (така не позволявате да влиза студен въздух в тестото) и върху него чиста памучна кърпа. Много често аз включвам фурната на 50 градуса (не повече) и в нея втасва тестото, на топло докато удвои обема си.

Пригответе желаното от вас изделие и ако ви остане тесто – не се чудете – в леко намазан найлонов плик поставете и съхранете в хладилника, там то издържа около седмица не повече. За мекици и пици веднага след втасването на тестото ги пригответе без второ втасване.

Но за питки, месеници и кифлички, след като ги оформите трябва да престоят от 30 до 40 минути минимум до 1 час. Тестото е много нежно и чувствително, затова внимавайте в печенето, кифлите и пиците приготвяте на по високи температури 200- 220 градуса но питките и месениците не повече от 180 градуса.

При приготвянето на месеници и питки не отваряйте фурната, поне 20 минути след като поставите тавата, наблюдавайте през прозорчето на фурната. След като добият желаният от вас цвят (за предпочитане е златист и златисто кафяв) покрийте изделието с алуминиево фолио.

Проверявате за готовността им с дървени клечка за зъби или шишче. След като извадите изделието от фурната, обезателно завийте с чиста кърпа, която ползвате само за такива цели за 10 минути.подобни рецепти тук

5 17
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Didi Petrova
Didi Petrova
07.11.2018 11:34
Превъзходно тесто. Направих баница, която се хареса на всички от семейството. Благодаря за подробното описание на рецептата.
1
0
Самира
Самира
16.10.2018 19:50
С посочените продукти става страхотно, за какво ли не.
3
0
Denka Jelqzkova
Denka Jelqzkova
25.12.2017 20:14
Имам питане: Млякото, в което се разтваря маята допълнително количество ли е или се отделя от предвидените в рецептата 500мл?
4
6
Мария Симова
Мария Симова
25.12.2017 21:08
Не е допълнително а от предвиденото от рецептата количество мляко 500 мл!
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв