gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Печено Пиле»Пролетно пиле с билки на жар

Пролетно пиле с билки на жар

ЗорицаЗорица
Гуру
1k8k4k3k6
Пролетно пиле с билки на жар
Снимка: Зорица
1 / 8
05/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне15 мин.
Готвене30 мин.
Общо45 мин.
Порции4
"Ароматно пиле на жар - най-вкусната причина да заведеш семейството си на пикник"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Времето се стопли, пролетта е напъпила с цялата си прелест и приказни уханни аромати, птичките чуруликат омайно, минзухарите подават срамежливо главички между зелените тревички и ето че това е най-вълшебното време от годината за пикник на открито сред природата.

Ето и моето предложение за невероятно вкусно пролетно пиле с билки на жар:

В купичка смесваме всички подправки (морската сол, чесъна на прах, девесила, розмарина, чубрицата, целината, черния пипер, кимиона) и зехтина и разбъркваме до получаване на хомогенна кашичка.

Пилето измиваме, почистваме, ако има останали перушини, и с леки движения отлепваме кожата от месото по гърба и бутчетата, като внимаваме да не се скъса и да остане на самото пиле. Целта е да се получи джоб между месото и кожата, който ще напълним с част от кашичката от зехтина и подправките.

През гръдната кост разрязваме пилето и леко го начукваме с дървено чукче, за да стане подходящо за барбекю на открито и да може да легне върху скарата. Обилно намазваме отвън и под кожата пилето със сместа от подправките, морската сол и зехтина и оставяме поне за час - два.

Аз лично го оставям в плик за печене, първо защото лесно се пренася и второ - защото изтеклата мазнина и подправките е използвам, за да мажа пилето докато е на огъня (като правя дупчица в единия ъгъл на плика и сипвам направо от него върху месото).

През това време докато се маринова пилето може да отидете до мястото за пикника, да напалите огъня и да изчакате да се получи хубава жар.

Намазваме скарата със сланина и слагаме пилето първо по гръб към огъня върху нея да се пече, после обръщаме. Периодично мажем или сипваме по малко мазнина, за да не прегори. Печем и от двете страни до готовност.

Сервираме печеното пиле на полянка върху одеялото със свежа салата от зеленчуци и добре изстудена бира (ако не сте е забравили да я вземете в суматохата, разбира се). Че ще ви е вкусно - не се и съмнявам! :) Добър апетит!

Рейтинг

5 20
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: