Домашноточена закуска със спанак и сирене
Domaće pecivo za doručak sa spanaćem i sirom
gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Пирожки»Домашноточена закуска със спанак и сирене

Домашноточена закуска със спанак и сирене

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7723k2k3k7
Домашноточена закуска със спанак и сирене
Снимка: Марияна
1 / 4
10/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
165 мин.
Порции
7
"Такава закуска искаме всеки ден!"

Необходими Продукти

  • спанак - 2 кг пресен
  • сол - на вкус
  • чубрица - на вкус
  • яйца - 2 бр. големи
  • вода - 400 мл
  • брашно - 800 г
  • олио - 2 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • мая - 1 кубче
  • сол - 1 щипка
  • олио - за намазване на тавата
  • брашно - за разточване на листите и набрашняване на тавата
  • жълтък - 1 бр. за намазване с 1 с.л. олио и 2 с.л. прясно мляко
  • сирене - 200 г натрошено
  • зелен лук - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Типично за сезона ястие. Пресяваме брашното в голям съд. Стопляме леко водата и в нея си размиваме кубчето мая. Оставяме го покрито с кърпа за 5-6 мин., като вътре добавяме и 2 с.л. брашно. Разбъркваме.

Правим си кладенче в средата на брашното, което сложихме в съда. Слагаме водата с маята в брашното плюс с 2 с.л. олио и 1 с.л. оцет. Добавяме 1 щипка сол, като не прекаляваме със солта. Разбъркваме, колкото можем. Набрашняваме си плота. Замесваме си меко тесто. След като сме замесили хубаво тестото, го оставяме втаса на топло за 50 мин.

Почистваме си спанака. Спанакът ми е купен и е 2 кг. Измиваме го с вода. Слагаме тенджерка с вода на котлона да заври и за 2-3 мин го попарваме. Аз лично го попарвам, но съм го правила и с непопарен, суров. Изваждаме спанака внимателно, отцеждайки го.

Нарязваме спанака на дребно и го слагаме в купа. Разбиваме 2 големи яйца с вилица и прибавяме при спанака.Добавяме сушена ронена чубрица на вкус и малко сол на вкус. Измиваме зеленият лук и го нарязваме на ситно. Натрошаваме сиренето. Прибавяме и тях при другите съставки. Разбъркваме всичко много добре.

Втасалото тесто делим на 4 части. От всички части оформяме топки и ги подреждаме на плота. Покриваме ги с кърпа. Набрашняваме си плота и точилката, с която ще точим. Разточваме всеки един лист с форма на овал. Докато точим, можем да поръсваме с брашно, ако е нужно, плота и листа.

Сместа трябва да си разделим на 4 части. С лъжица нанасяме от сместа от спанак, яйца, зелен лук, сирене и подправки. Навиваме листа на рулце. Навиваме всяко едно руло, като краищата ги подмушваме, за да не протече от зелената плънка. Намазваме си тавата на фурната с олио и набрашняваме. Слагаме едното руло по дължина и после другите три, след като ги оформим. В тавата редим 4 рула.

Оставяме ги да втасат за 40 мин. Намазваме рулата с разбит жълтък, 1 с.л. олио и 2 с.л. прясно мляко с четка. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност и хубав загар. Като се изпече, покриваме с кърпа да се задуши и коричката да е мека. Всяко руло режем на парчета.

Да ви е сладко! Хапваме с мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: