Великденски хляб-цвете с плънка

12/04/2017
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф75070146791
"Освен традиционен козунак за Великден трябва да омесите и хляб, който да поднесете с агнешкото "
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо993
  • Преглеждания за месеца3
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • брашно - 800 г бяло
  • прясно мляко - 150 мл топло
  • вода - 120 мл топла
  • олио - 3 с.л.
  • мая - 10 г суха (сложих една мая суха на Belbake от 7 г)
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • ПЛЪНКА
  • магданоз - 1 връзка
  • сирене - 80 г Пармезан или Чедър (настърган)
  • масло - 100 г със стайна температура
  • чесън - 1 ч.л. на прах
  • черен пипер - 1/2 ч.л. смлян
  • ЗА НАМАЗВАНЕ
  • яйца - 1 бр.
  • сусам - или маково семе за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Работи се с миксер и може също така и да се измеси на ръка тестото; фурна -175 градуса; кръгла форма около 30-32 см леко намаслена

В топлото мляко се разтваря маята и се оставя да шупне за около 10-15 мин.

В купа се разбърква брашното, солта, яйцето, олиото и водата. Размесва се, за да се получи тесто. Добавя се млякото с маята и се доомесва тестото. Изсипва се на набрашнен плот и се измесва за около 10-15 минути, за да се оформи хубава топка тесто.

Оставя се да втаса в намаслена купа покрито със свежо фолио за около 40-45 мин. Докато втасва тестото се приготвя плънката от маслото, магданоза, настърганото сирене и чесъна. Всичко това се разбърква много добре до еднородна смес. Може да се ползва и миксер. Оставя се настрана.

Готовото тесто се обръща върху леко върху набрашнен плот и се дели на 2 части през следата. Всяка част се оформя на топка чрез леко прегъване на тестото. Първата топка с точилка се разточва на кръг дотолкова, че да може от нея да се изрежат 16-17 кръгчета с формичка от 7 см, предварително натопена в брашно.

Всяко кръгче се взима с ръка, слага се от плънката, като леко се и разстила по него, за удобство може да се ползва и нож за хранене, слага се от плънката.

Кръгчето се прихлупва през средата да стане на половин елипса, а след това двата му края се прищипват един към друг в долната им част, защипват се с лек натиск за да залепнат един към друг, да бъде като прищипано цвете. Горната му част остава отворена.

Редят се в тавата с малко разстояние едно от друго, също и между редовете. Оставят се да втасат за около 20 минути, намазват се с яйце и по желание се поръсва маково семе или сусам.

Пече се на 175 градуса за около 30-35 мин.

ИЗТОЧНИК: "kitchen of Jamilla"

Забележка: Освен козунаците, които смятам да омеся, ще приготвя и този вкусен и интересен хляб с малко плънка в него. Много е хубав, ароматен и леко пикантен, и подходящ за предстоящите празници.подобни рецепти тук

5 11
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар