gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Усукан козунак на конци

Усукан козунак на конци

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k11k5
Усукан козунак на конци
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 9ВИДЕО
13/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
4
"Козунакът на козунаците - мекичък, пухкав и задължително на конци!"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 500 мл
  • яйца - 6 - 7 бр.
  • захар - 1 - 1/2 ч.ч.
  • свинска мас - 1 к.ч.
  • олио - 1/2 к.ч.
  • мая - 1 кубче
  • сол - 1/2 к.л.
  • брашно - 1.2 кг
  • лимон - 1 бр. (кората)
  • ванилия - 2 бр.
  • ромова захар - 1 пакетче
  • филирани бадеми
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активираме маята в половин купичка топло мляко с малко захар и брашно.

Яйцата със захарта разбиваме много добре, добавяме останалите продукти, настърганата кора от лимон, но без маста и олиото.

Пресяваме брашното и прибавяме от млечната смес и шупналата мая.

Започваме да месим, като постепенно добавяме от стопената мас и олио.

Разтягаме тестото и отново събираме, така няколко пъти или удряме в плота.

Оставяме тестото на топло, покрито с домакинско фолио, и след като е готово, го разделяме на няколко топки в зависимост колко козунака искаме.

Оформяме фитили, сплитаме ги рехаво по три или четири и свиваме краищата отдолу.

Оставяме на топло да втасат, след което ги мажем с разбит жълтък, мляко и олио. Посипваме обилно със захар и бадеми, печем в загрята фурна на 160 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
59
40
30
20
11
Дай твоята оценка: