Начин на приготвяне
Разтворете маята в хладкото мляко. Прибавете захарта и около 1 с.л. брашно. Оставете на топло сместа, за да се активира маята.
Пресейте брашното, направете кладенче и изсипете течната смес. Добавете разбитите яйца /отделете един жълтък за намазване/, солта и част от олиото. Замесете меко тесто, като в процеса на месене усвоете и останалото олио, като потапяте ръцете си.
Покрийте тестото с кърпа и го оставете на топло, за да удвои обема си.
Почистете киселеца и го бланширайте за кратко.
Отцедете го и го задушете за кратко с маслото. Охладете. Прибавете натрошеното сирене и размесете.
Готовото тесто разточете на кора. Нарежете на ленти. Върху всяка лента сложете от плънката и завийте на охлювче.
Подредете охлювчетата в намазнена и суха тава. Оставете тутманика отново да удвои обема си.
Намаже с разбит жълтък и изпечете в предварително загрята фурна до златисто /температурата на фурната варира от 170 до 200 градуса/.
Готовия тутманик поръсете леко със студена вода, покрийте с кърпа и оставете да си отпочине.
Тутманикът с киселец и сирене е много вкусен.