Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак по стара рецепта

Козунак по стара рецепта

Козунак по стара рецепта
Снимка: Веселина Константинова
12 / 13
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
3
"Баба не ни издаде колко е стара тази рецепта, но пък ние можем да ви обясним колко в вкусна"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 40 г
  • яйца - 6 бр. домашни
  • масло - 200 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • захар - 300 г
  • лимон - кората на 1
  • ванилия - 2 прахчета
  • сол - 1 щипка
  • ром - 1 с.л.
  • стафиди
  • кайсии - сушени
  • захар - за поръсване
  • жълтък - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отсейте брашното в съда, в който ще месите козунаците. Направете кладенче в средата. Оставете брашното на стайна температура.

Размийте маята с 3/4 чаша топло мляко. Прибавете 1 лъжичка захар и толкова брашно, за да се получи кашичка. Оставете маята на топло, за да втаса.

Разбийте яйцата със захарта до побеляване с помощта на бъркалка.

Изсипете втасалата мая в кладенчето, добавете яйчената смес, солта и част от разтопеното масло.

Замесете меко тесто, като топите ръцете в останалата мазнина. Тестото не трябва да се удря, а да се разтегля и събира, без да лепне по ръцете и стените на съда.

Когато започне да образува мехури, поръсете го с брашно и го покрийте с кърпа. Оставете го на топло за няколко часа, докато удвои обема си - това означава, че тестото е втасало.

Накиснете стафидите и нарязаните кайсии в малко ром. След като омекнат, отцедете ги и ги оваляйте в брашно.

Разделете тестото на 3 големи топки, а всяка топка на още 3 по-малки.

Разтеглете всяка топка, сложете в средата от сушените плодове и усучете на фитили.

Сплетете по три фитила за всеки козунак /за да се получат три козунака/.

Поставете козунаците в подходящи тави и оставете отново да втасат на топло.

Намажете всеки козунак с разбит жълтък, а от горе поръсете със кристална захар.

Сложете ги в слабо загрята фурна с обдухване, като постепенно увеличавате градусите до 150. Наблюдавайте ги постоянно, за да не прегорят.

Ако е необходимо, покрийте повърхността им с хартия за печене и допечете.

Готовите козунаци завийте с чисти памучни кърпи и оставете да изстинат.

Съхранете в хартиени пликове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
513
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
А ванилията кога?
01.05.2024 12:54
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
И аз не разбрах кога се добави останалото прясно мляко❓?
18.04.2024 15:52
4
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Здравейте! Не видях кога се добавят 300 гр прясно мляко( един от продуктите). Единственото мляко в процеса на приготвяне е 3/4 ч за разтваряне на маяата
08.11.2023 19:11
7
2
Потребител#329228
Потребител#329228
Чудесна рецепта, балансирана и лесна за реализиране!!!
22.04.2023 13:55
2
1
Kida
Kida
Станаха много вкусни и меки като памук. Аз ги направих с шоколад и орехи и се получиха чудесно. Ако обичате по-сладко, препоръчвам да добавите още захар. Иначе с печенето, при мен на 150°, отгоре се запекаха, дори с хартия за печене отгоре, а отвътре още бяха тестени. Затова увеличих градусите и ги оставих на печене отдолу с вентилатор. Станаха супер.
14.04.2023 16:37
5
1
Анонимен
Анонимен
Рецептата и отлична! Досега такъв баланс между сладост и едновременно козунакът да и на конци не съм постигала!
23.04.2022 23:51
1
Анонимен
Анонимен
класическата рецепта за козунак
23.04.2022 11:54
1
Потребител#314029
Потребител#314029
Прекрасна рецепта. Получи се много добре балансиран на вкус козунак. Много съм доволна. Благодаря за рецептата.
23.04.2022 09:29
1
2
Анонимен
Анонимен
Когато се яде :)
10.04.2022 15:26
3
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Настърганата лимонова кора се слага в края на месенето.
17.05.2021 19:51
4
Пламен
Пламен
Не ясно рпи тази рецепта настърганата лимонова кора кога се слага за козунаците? КОгато се меси или когато се пече?
07.04.2018 10:05
8
3