Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Агнешко месо»Гювеч»Агнешко с картофи в гювеч в стар стил

Агнешко с картофи в гювеч в стар стил

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k3228k
Агнешко с картофи в гювеч в стар стил1 / 3
07/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
160 мин.
Общо
195 мин.
Порции
8
"Понякога си мислим, че гювечът е създаден специално за приготвяне на агнешко месо"

Необходими Продукти

  • агнешка плешка - около 2 кг или др.
  • лук - 2 връзки зелен
  • чесън - 3 стръка зелен
  • вино - 1 - 2 ч.ч.
  • девесил - 1 връзка
  • джоджен - 5 клонки пресен
  • калоферче - 10 листенца
  • магданоз - 1 връзка
  • карамфил - 5 зърна счукан
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер
  • сол
  • картофи - 1 кг почистени
  • лимони - сокът на 1 лимон
  • зехтин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Добре посолете агнешкото месо и го поръсете с черен пипер.

Направете паста от червения пипер, лимоновия сок и другите подправки със зехтин и обилно намажете агнешкото.

Накълцайте лука, чесъна и всички зелени подправки, добавете им сол на вкус и ги разбъркайте с 3 с.л. зехтин.

Покрийте агнешката плешка с тази зелената смес и го оставете за 1 нощ в хладилника.

На следващия ден прехвърлете всичко в глинен гювеч, долейте вино и покрийте с капака.

Сложете агнешкото да се пече за 30 минути на 250 °C.

След това намалете и печете около 1 час и 20 минути (зависи от месото) на около 160 °C.

След това се маха капака и се добавят предварително почистените, нарязани и овкусени с малко от подправките картофи.

При нужда долейте още вино или вода и сложете отново агнешкото с картофи в гювеч в стар стил да се пече под капак за около 30-40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
57
42
30
21
10
Дай твоята оценка: