gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Чабата»Оригинален хляб Чабата

Оригинален хляб Чабата

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k4k1
Оригинален хляб Чабата
Снимка: marcheva14
1 / 19
26/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Порции2
"След дълго кулинарно търсене открихме оригиналната рецепта за Чабата и нямаме търпение да я опитате и оцените"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г бяло
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 2 ч.л. суха
  • вода - 490 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 220 градуса;

Купичка с вода на дъното на фурната за през цялото изпичане на хляба + спрей с вода;

Плоска тава с хартия за печене.

Работи се с миксер или с лъжица, защото тестото е силно хидратирано и е изключително лепкаво. Аз го работих в миксер. В купата на миксера се слагат брашното и маята. Разбъркват се. Добавя се солта и се разбърква на бавни обороти на миксера, като се добавя и водата на струйка или на 3-4 пъти, по този начин се възпрепятства изкачването му по бъркалките.

Замесва се тесто, което е силно лепкаво, не се добавя повече брашно. Усилва се скоростта на миксера, за да се образува топка тесто, което да се отлепи от стените му, за около 7 минути разбъркване.

Сваля се от миксера, поставя се, по-скоро се излива в леко намаслена дълбока купа и се оставя да втаса за около 1 1/2 -2 часа на топло, покрито с фолио. Температурата за втасване е около 70-75 градуса. След като е полувтасало, отново с намокрени ръце с вода се хваща от страничен край и се прехвърля върху горен такъв, захлупва се.

Същото се прави и от другата страна. По този начин се разпределя най-добре температурата в тестото и освен това се освобождава от газовете, които се образуват в него, а това е въглероден двуокис, който се отделя при разграждането на захари и мазнини с кислород. Купата трябва да се изпълни с тесто. Изважда се или по-скоро се излива върху набрашнен плот.

Тестото е точно като живо, копринено, не се подава на точно оформяне. Набрашнява се и отгоре. За да не лепи по ръцете, те се топят във вода и направо с металната шпатула - стъргалка се дели на две части. С набрашнена отново стъргалка се оформя на правоъгълни хлебчета и пак с нея се оформя във формата на Чабата.

Тестото продължава да е силно лепкаво и трудно се оформя, но е изпълнено с мехури, което говори за добро втасване. С помощта на две шпатули се пренася върху тавата. С длани или пръсти се натиска, потупва се отгоре тестото на няколко места, небрежно. Оставя се да втаса, докато се затопли фурната на 220 градуса с купичката вода.

Преди да се сложи да се пече се напръскват със спрей с вода стените и се поставя хлябът. След 30 секунди отново се напръскват с вода стените на фурната и отново през 30 секунди, или общо три пъти. Пече се докато се получи хубав загар отгоре, за около 40 минути. Охлажда се върху решетка.

Източник: Jennifer Menke

Забележка: Пускала съм рецепта за Чабата и не бях доволна от резултата. Отново разглеждах всякакви рецепти, докато най-накрая открих тази превъзходна рецепта за оригинален хляб Чабата. Направата му е повече от лесна и най-важното този хляб не се измесва с ръце, защото хидратацията довежда тестото да е по-близко до гъсто кейково, но точно на това се дължат огромните шупли, които са силно характерни за този вид хляб.

По принцип този вид хляб, а и не само този, се пекат на каменна плоча, но все още не мога да намеря подходящата. Плочата се вкарва върху решетката и фурната се включва, а тестото направо се хвърля върху нагорещената плоча.

Прекрасен хляб се получи и без каменна плоча. Към него не е необходимо нищо друго, освен купичка с хубав зехтин и удоволствието е пълно от аромат на току що изпечен хубав хляб и аромат на зехтин със сушени домати.

Рейтинг

5 17
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: