Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Ретро питка с царевично брашно и сусам

Ретро питка с царевично брашно и сусам

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
1719876745
Ретро питка с царевично брашно и сусам
Снимка: Албена Атанасова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Ретрото никога няма да излезе от мода, защото всеки иска да опита от нашата ретро питка"

Необходими Продукти

  • царевично брашно - 500 г
  • брашно - 100 г бяло
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • прясно мляко - 150 мл.
  • масло - 60 г.
  • яйца - 3 бр.
  • мая - 1/2 кубче
  • сол - 10 г.
  • захар - 1 ч.л.
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Малка част от млякото затоплете, сложете захарта и натрошете маята. Разбъркайте и оставете за 15 минути да се активира.

Поставяте в съд за месене двата вида брашно. От едното яйце оставете белтъка.

Жълтъка заедно с останалите две яйца сложете при брашното. След това киселото мляко, прясното мляко и солта.

Разтопете маслото и също прибавете в съда за месене.

Когато маята е готова прибавете и нея и започнете да месите до получаването на меко тесто с жълт цвят и лека консистенция.

Оставете за около два часа да бухне тестото. На дъното на тава за печене намажете малко масло.

Късайте топки от тестото и оформяйте питката под формата на цвете.

Печете на фурна около 160-170 градуса до готовност. Намажете с отделения белтък и поръсете със сусам.

Върнете обратно във фурната за малко за да изсъхне яйцето. След това задушете питката и се наслаждавайте на вкуса й.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: