Начин на приготвяне
В малка чашка разтворете със студена вода - около 50 мл, желатина и го оставете около 10 минути, за да набъбне, след което загрейте на водна баня до пълно разтопяване на желатина.
В дълбок съд изсипете сметаната, захарта и ванилиите и започнете да загрявате тази смес на бавен огън, като разбърквате бавно, но без да позволявате да кипне.
Когато сместа е добре загрята, свалете от котлона и разбъркайте хубаво разтворения желатин.
Изсипете в подходящи купи и оставете в хладилника за няколко часа - поне 4-5.
Има техника и за сервиране на панакотата в чинийка, като се обърне надолу, но аз лично предпочитам за този крем да избера красиви купи и в тях да го изсипя и сервирам.
По желание може да се гарнира със сладко от плодове.
Панакотата по класическа рецепта е готова.
Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни рецепти за панакота като тази ягодова панакота или нашата вкусна панакота с малини.