gotvach.bg»Рецепти»Пица»Пиде»Пидета с кайма и сирене

Пидета с кайма и сирене

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k6k7
Пидета с кайма и сирене
Снимка: Нина Иванова Иванова
1 / 4
05/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
130 мин.
Порции
12
"Който разбира, тук се спира, защото знае, че пидето е по-вкусно дори и от италианската пица"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 500 г и допълнително за доизмесване
  • зехтин - 4 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • суха мая - 7 г
  • топла вода - 350 мл
  • за плънките
  • телешка кайма - 500 г
  • кромид лук - 1 глава
  • чесън - 3 скилидки
  • чушка - зелена 1 бр.
  • чушка - червена 1 бр.
  • черен пипер - на вкус
  • кимион - смлян 1 ч.л
  • лют червен пипер - 1/2 ч.л по желание
  • зехтин - 1 с.л.
  • сумак - за поръсване
  • биволско сирене - 200 г или друго по избор
  • кашкавал - 200 г
  • яйце - 1 бр. или колкото искате върху пидетата
  • зелен лук - 5 пера, нарязан за поръсване
  • за намазване на тестото
  • доматено пюре - 2 с.л
  • захар - на вкус
  • сол - на вкус
  • зехтин - 2 с.л
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа пресейте брашното със солта. Направете кладенче и изсипете захарта, маята и зехтина. Замесете меко и еластично тесто, като изсипвате по малко от водата и бъркате с лъжица. Ако тестото е прекалено лепкаво, добавете малко брашно. Сложете готовото тесто в купа и го покрийте. Оставете го да втаса около 30040 мин или докато удвои обема си.

Докато тестото втасва, пригответе плънките.

В купа изсипете каймата. Отделно почистете лука и чесъна и ги нарежете в блендер на ситно. Добавете магданоза, почистените от семки чушки и отново нарежете с блендера.

Загрейте зехтина в тиган и запържете зеленчуците и каймата. Добавете всички подправки и разбъркайте. Гответе около 10 мин или докато каймата промени цвета си.

Натрошете сиренето и настържете кашкавала. Смесете ги.

Накъсайте втасалото тесто на 12 еднакви топки. Вземете една от топките и я разточете на тънка елипса върху набрашнена повърхност. Изтупайте я от излишното брашно и я прехвърлете върху тава, застлана с хартия за печене.

Намажете леко с доматеното пюре със зехтина. Сложете от плънката с кайма или със сирена, като запазите ръбовете празни на елипсата. Обърнете празните ръбове на елипсата на вътре към плънката. Прищипете краищата на елипсата, така че да оформите нещо като лодка, като едновременно с това плънката да остане вътре.

Оформете всички пидета с плънките по избор. Върху пидетата с кайма може да поръсите със сумак.

Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 15-20 мин или до златисто.

Малко преди да са готови, сложете на пидетата, на които желаете, по едно сурово яйце и допечете до готовност. Накрая поръсете пидетата с нарязан на ситно пресен лук.

Пидетата с кайма и сирене са много вкусни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: