Начин на приготвяне
Хубаво почистете заека, измийте и поръсете навсякъде със сол и червен пипер, напръскайте с олио и натрийте много добре, за да се овкуси хубаво. Нарежете пресния лук, малка част сипете в дълбок тиган, а останалата част сипете в гювеча.
Лапада попарете за две три минути в солена вода, изцедете и нарежете, прибавете и него в гювеча. Добавете олио и нарязания джоджен.
В тигана запържете лука и ситно нарязаните дробчета и бъбреци, добавете измития ориз и пържете за кратко, след което сипете малко вода и бъркайте на моменти. Овкусете с малко червен и бял пипер, част от нарязания джоджен. Оризът трябва да е на половина сварен или просто запържен с дреболиите.
С готовата смес напълнете заека и зашийте с игла и конец. Свийте леко готовия заек и го пъхнете в гювеча над лука, лапада и олиото. Ако имате главичка овкусете и сложете при заека.
Поръсете около заека с останалия джоджен, малко червен пипер и сол, сипете вода, но не много, наполовина да облива заека. Нарежете маслото на парченца и ги сложете върху заека. Сложете капака на гювеча и пъхнете в печката на умерена температура.
След около един час и половина отворете и вижте колко е сварено месото, ако се дърпа затворете и отново печете.
Към края можете да отстраните капака и да запечете заека за хрупкава коричка. Съвършена рецепта за пълнен заек, мек и сочен отвътре, а отвън с хрупкава коричка.