Начин на приготвяне
В 100 мл топло прясно мляко се натрошава маята с лъжица захар и оставяме да шупне. Сипва се в средата на брашното оформено като кладенче, добавя се останалото прясно мляко, сол, олио, киселото мляко с разбит в него бакпулвер и яйцата.
Замесва се средно меко тесто и оставяме да втаса 40 минути на топло. Тестото замесих от вечерта и оставих в намазана с олио торба в хладилника.
Изважда се сутринта и се премесва с малко брашно. Оставя се за 20-30 минути да се отпусне. Разделя се на две части, едната по-голяма от другата. Голямата топка се разточва на кръгла кора и нарязваме на 8 триъгълника.
Върху всеки се правят 3 разреза и навиваме на кифлички, като краищата се отрязват и нареждаме в тава върху хартия за печене. В средата се поставя отделеното малко топче, като малка питка и оставяме за 20 минути.
Замесва се декоративно тесто от вода, сол, нишесте и брашно. Оцветяват се малки топчета тесто, разточват се и изрязваме листенца, цветенца и едно агънце, на което се поставя око от зърно черен пипер.
Намазва се питката с отделения разбит жълтък с 1 с. л. олио и залепваме украсата. Отгоре се поръсва маково семе и сусам.
Печем в загрята фурна 180 градуса без вентилатор около 30 минути. Изважда се, намазваме с масло и покриваме с чиста кърпа. Поднасяме на празничната трапеза топла.
Коментари