Спаначен слънчев пай
gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Солен Пай»Спаначен слънчев пай

Спаначен слънчев пай

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3193k9401k1
Спаначен слънчев пай
Снимка: Даниела Русева
1 / 2
08/05/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции6
"Ако сънувате този спаначен слънчев пай, значи сме се справили с приготвянето му"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

От продуктите, предвидени за тестото, се замесва меко тесто, като брашното се пресява с бакпулвера. Покрива се с найлоново фолио и се оставя да престои на стайна температура да си почине, докато приготвяме плънката.

Спанакът се попарва и се изстисква. Поставя се в купа. Към него се прибавя натрошеното сирене, яйцето, леко разбито с вилица и се посолява на вкус. Разбърква се добре, за да се смесят равномерно съставките. В друга чиния отделно се настъргва кашкавалът.

Тестото се разделя на две части.

Върху готварска хартия се разточва кръг от първата част от тестото с диаметър 30 см.

По този начин после ще ни бъде по-лесно пренасянето на пая в тавата. Другата част от тестото се разточва на кръг извън хартията със същия диаметър. Първият кръг се поръсва с галета. Тя ще поеме влагата, останала в спанака.

Начин на оформяне:

По средата на първата разточена кора се поставя една четвърт от спаначената плънка във форма на топче. Останалата част от плънката се нанася в кръг на разстояние от спаначеното топче и на малко разстояние от ръба. Поръсва се отново с галета върху плънката, а върху галетата се разпределя настъргания кашкавал.

Покрива се с втория разточен лист. Точно в центъра се поставя купичка с отвора надолу върху спаначеното топче. Натиска се леко, като по този начин ще се получи вдлъбнатина. По периферията двете кори се притискат с помощта на вилица. С нож корите се срязват на ивици с ширина 2 см, като разреза стига до ръба на купичката.

Всяка парче леко се усуква, така, че плънката да е нагоре. Купичката се отстранява и паят се намазва с разбит жълтък с лъжичка зехтин. По желание се поръсва със семена.

Оформеният пай се премества с хартията в подходяща тава. Пече се на 180 градуса за 30 минути в предварително загрята фурна.

Рейтинг

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: