Печени картофени топки със сирене Чедър
Pečene loptice od krompira sa Čedar sirom
gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Крокети»Печени картофени топки със сирене Чедър

Печени картофени топки със сирене Чедър

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Печени картофени топки със сирене Чедър
Снимка: marcheva14
1 / 6
14/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Бирата вече си има нова любов и това са тези хрупкави печени картофени топки със сирене чедър"

Необходими Продукти

  • картофи - 500 г
  • зелен лук - 2 стръка
  • чесън на прах - 1/2 ч.л.
  • чили - 1/2 ч.л. люспи
  • чедър - 70 - 80 г
  • яйца - 1 бр.
  • брашно
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л. прясно смлян
  • галета - около 100 г от корнфлейкс
  • пушен червен пипер - 2 ч.л.
  • масло - 70 г разтопено
  • СОС
  • домати - 2 консерви (по 400 г)
  • сол - 1 ч.л.
  • чесън - 1 скилидка, нарязан на люспи
  • черен пипер - 1 ч.л. прясно смлян
  • индийско орехче - 1/2 ч.л.
  • кимион - 2 щипки
  • бахар - 2 зърна
  • мащерка - 2 - 3 щипки
  • босилек - 1/2 връзка наситнен
  • дафинов лист - 1 бр.
  • карамфил - 2 - 3 зрънца
  • захар - 1/2 ч.л.
  • зехтин - за готвене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса; Тавичка с хартия за печене.

Картофите се сваряват и обелват. Смачкват се на пюре с преса. Добавя се наситнен зелен лук, чесън на прах, чили люспи, сол и прясно смлян черен пипер. Оставя се настрана.

В купа се разбърква натрошен корнфлейкс, разтопеното масло и червен пипер. Разбърква се. Сиренето се нарязва на малки кубчета около 1 см. Яйцето се разбива. В друга купичка се приготвя брашното.

С леко набрашнени ръце се взима от картофеното пюре, около 1 с.л. поставя се кубче сирене и се свива като топче.

Първо се овалва в брашно, след това в яйце и накрая се потопява в сместа с корнфлейкс, като хубаво се овалва.

Готовите крокети се нареждат в тавичка с хартия. Пекат се на 180 градуса за около 15 до 18 минути.

Доматен сос:

В тенджерка се изсипват доматите и зехтинът. Добавят се всички подправки и се оставя на слаб котлон на къкри. При мен от 9 степен на 4-та.

Доматеният сос се пържи докато лъжицата започне да оставя следа по дъното на тенджерата. Сваля се от котлона. Добавя се като със към картофените топчета.

Печените картофени топки със сирене Чедър са готови.

Източник: Home Cooking

Забележка: Доматеният сос е този, който аз ползвам за приготвянето на Лазаня. Към картофеното пюре освен всички подправки добавих и малко пеперонино за приятно лютив вкус. Тези картофени топки може да се поднесат с всякакъв вид сос по желание.

Получиха се уникално вкусни хрупкави картофени топки!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
517
41
30
20
10
Дай твоята оценка: