Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Понички»Домашни понички на фурна

Домашни понички на фурна

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Домашни понички на фурна
Снимка: marcheva14
1 / 5
14/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
30 мин.
Порции
12
"Един по-лесен и по-здравословен вариант на класическите американски пържени понички"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр. L размер (на стайна температура)
  • захар - 135 г
  • ванилия - 1 1/2 ч.л. екстракт
  • бакпулвер - 1 бр. (12 г)
  • сол
  • индийско орехче - 3/4 ч.л.
  • брашно - 345 г бяло
  • масло - 55 г разтопено
  • прясно мляко - 120 мл на стайна температура
  • ТОПИНГ
  • масло - 55 г разтопено
  • захар - 200 г
  • канела - 2 пълни ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса. Плоска тава с хартия за печене. Работи се изцяло с миксер.

Пресява се брашното с бакпулвера, солта и индийското орехче. Разбърква се и се оставя настрана. Маслото се разтопява и се оставя на стайна температура.

В купата на миксера се разбиват яйцата и захарта до побеляване. Добавя се ванилията. На ниска скорост на миксера се прибавя на три пъти брашното, на два пъти маслото заедно с прясното мляко, (събират се заедно), като се завършва с брашно. Замесва се тесто, което е много меко.

Изважда се от купата на миксера и се поставя в тава, покрива се с фолио и се оставя в хладилник за 1 час, за да се стегне тестото. След това време се изважда върху посипан с брашно плот, като се посипва и отгоре и с точилка се разточва с дебелина около 1/2 см.

С формичка се изрязват кръгове с диаметър около 7 см, а в средата с по-малка формичка, за да се получи характерната дупка на поничката Донът. Поставят се в тава, покрита с хартия, на разстояние между поничките.

Пече се на 170-180 градуса за около 14 до 16 минути.

Топинг:

Маслото се разтопява. Захарта се разбърква с канелата. Веднага след като се извадят поничките от фурната се намасляват с четка с масло от всички страни и се потопяват в канелената захар.

Домашните понички на фурна са много вкусни!

Източник: joyofbaking

Забележка: Изключително лесни и вкусни понички приготвени на фурна, с чудесна структура на тестото. Това е един лесен вариант, а и малко по-здравословен на така известната американска поничка Донът.

По желание може да се посипе и с различни декорации, включително и с шоколад.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка: