Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса. Плоска тава с хартия за печене. Работи се изцяло с миксер.
Пресява се брашното с бакпулвера, солта и индийското орехче. Разбърква се и се оставя настрана. Маслото се разтопява и се оставя на стайна температура.
В купата на миксера се разбиват яйцата и захарта до побеляване. Добавя се ванилията. На ниска скорост на миксера се прибавя на три пъти брашното, на два пъти маслото заедно с прясното мляко, (събират се заедно), като се завършва с брашно. Замесва се тесто, което е много меко.
Изважда се от купата на миксера и се поставя в тава, покрива се с фолио и се оставя в хладилник за 1 час, за да се стегне тестото. След това време се изважда върху посипан с брашно плот, като се посипва и отгоре и с точилка се разточва с дебелина около 1/2 см.
С формичка се изрязват кръгове с диаметър около 7 см, а в средата с по-малка формичка, за да се получи характерната дупка на поничката Донът. Поставят се в тава, покрита с хартия, на разстояние между поничките.
Пече се на 170-180 градуса за около 14 до 16 минути.
Топинг:
Маслото се разтопява. Захарта се разбърква с канелата. Веднага след като се извадят поничките от фурната се намасляват с четка с масло от всички страни и се потопяват в канелената захар.
Домашните понички на фурна са много вкусни!
Източник: joyofbaking
Забележка: Изключително лесни и вкусни понички приготвени на фурна, с чудесна структура на тестото. Това е един лесен вариант, а и малко по-здравословен на така известната американска поничка Донът.
По желание може да се посипе и с различни декорации, включително и с шоколад.