Яхния от нахут с наденица

20/05/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф7664873080
"Винаги сме на линия, ако ви трябва компания за хапване, когато сте сготвили нахутена яхния с наденица "
Приготвяне20 мин.
Готвене80 мин.
Общо100 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо813
  • Преглеждания за месеца33
  • Преглеждания за седмицата33
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Залейте зърната нахут с вода, колкото да ги покрие поне три пръста и оставете да престоят така една нощ.

2. Изхвърлете водата, в която са престояли, налейте нова и ги поставете на умерен огън, заедно с дафиновия лист. Щом започне да излиза пяна, отстранете я внимателно с решетъчна лъжица и още преди да е завряло сложете моркова на много едри парчета, сланинката и наденицата (това е важно, защото ако другите продукти се добавят, след като е заврял нахутът, ще се прекъсне процеса му на варене, и той ще остане твърд). Варете 1 час на умерен огън. Ако при варенето се налага да добавяте вода, задължително да е гореща.

3. През това време накълцайте лука, чесъна, чушките и домата (за предпочитане обелен от ципата) и ги задушете във зехтина и малко сол до омекване. Прибавете червения пипер и карамфила и гответе още 5 минути до пълна готовност. По желание пасирайте.

4. Щом е минал един час и нахутът със наденицата и моркова са напълно готови, сипете при тях останалите задушени вече зеленчуци и гответе още около 10 минути, за да се слеят добре всички вкусове. Добавете водичка, ако е извряла много.

5. Отстранете от огъня и похлупете с капак тенджерката. Нека ястието остане така 15 минути, след което е готово за сервиране.

6. Разпределете в чинийки, като всяка порция поръсвате със ситно накълцан пресен магданоз.

Добър апетит!
подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Карина Трендафилова
Много обичам нахут, със сигурност ще изпробвам тази рецепта! Благодаря ти, Дани, за прекрасната идея! Поздрави!
1
0
Йорданка Ковачева
Благодаря ти аз Кари, че ми се доверяваш;) Много вкусна манджичка е, няма да съжаляваш :) Малко се притесних, че на снимката не изглежда кой знае колко добре, но напоследък камерата на телефона ми нещо не е наред. Поздрави и от мен!
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв