gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Запеканки»Запеканка от тиквички и кайма

Запеканка от тиквички и кайма

Запеканка от тиквички и кайма
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 3
25/05/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
5
"Изважда се леко да се охлади и нападаме - невероятен вкус, опитайте!"

Необходими Продукти

  • тиквички - 2 - 3 бр.
  • кайма - 250 г
  • лук - 1 глава
  • домати - 500 г буркан
  • извара - 150 г или сирене
  • яйце - 1 бр.
  • моцарела - 100 г
  • кашкавал - 100 г
  • чесън - 2 бр. скилидки
  • олио
  • магданоз
  • мащерка
  • босилек
  • сол - на вкус
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквичките се нарязват на тънки ленти с белачка или на ръка. Смесваме в купа извара и яйцето, разбърква се с щипка черен пипер.

Моцарелата се накъсва на парчета, кашкавалът се настъргва на едро ренде. Загрява се олио в тиган и запържваме ситно нарязан лук, добавя се каймата, сол и черен пипер.

Разбърква се да стане на трохи, сипваме домати без ципа, смлени в блендер, и варим за 10-15 минути на умерен огън. Накрая се поръсва с мащерка, босилек, скилидки чесън и ситно нарязан пресен магданоз.

В тавичка сипваме малко от доматения сос, нареждаме ленти тиквички, отгоре извара с яйцето и парченца моцарела. Залива се с още малко сос и продължаваме така още един ред от тиквички, като се завършва със сос.

В тигана наливаме 120-150 мл вода да обере соса от съда и сипваме в тавата. Печем в загрята фурна 180 градуса за 40 минути.

Изважда се, поръсваме с настъргания кашкавал и връщаме във фурната за още 5 минути, докато кашкавалът се разтопи.

Изважда се леко да се охлади и нападаме - невероятен вкус, опитайте!

Рецептата е от блога на Люси Ефтимова

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: