Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Оризово кремче с малини и Сабайон

Оризово кремче с малини и Сабайон

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Оризово кремче с малини и Сабайон
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
30/05/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"С този десерт ще оберете овациите на гостите, гарантирано"

Необходими Продукти

  • За оризов крем
  • прясно мляко - 450 мл
  • ориз - 50 г
  • захар - 60 г
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • канела - 1 щипка
  • лимон - 1/2, кората
  • яйце - 1 бр.
  • желатин - 1 лист
  • За Сабайон
  • жълтък - 2 бр.
  • яйце - 1 бр.
  • захар - 50 г., пудра
  • шери - 25 мл или Марсала
  • сол - 1 щипка
  • Малинова основа
  • малини - 130 г., пресни или замразени
  • захар - 30 г или според сладостта на малините
  • лимонов сок - от 1/2 лимон
  • желатин - 1 лист
  • За декорация
  • череши
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За оризовото кремче кипнете млякото със захарта, настърганата лимонова кора, ванилията и канелата. Сложете ориза и варете около 25-30 минути на среден огън, докато стане крехък и почти разварен.

Оставете настрана от огъня, за да се охлади леко, пасирайте и добавете разбитото яйце и предварително хидратирания желатин, разбъркайте, докато се усвоят добре от сместа и оставете да изстине, след което приберете в хладилник.

Идва ред да приготвим малиновата основа, като за тази цел слагаме всички продукти на котлона в малък съд. Щом видите, че малинките омекнат, ги намачкайте леко и след 4-5 минути отстранете, изчакайте малко да се поохлади и сложете и другия предварително хидратиран желатин. Щом изстине напълно, разпределете по дъното на 4 по малки или две по-големички чаши, зависи колко порции искате да приготвите и с какъв размер чаши разполагате. Може да си прецените и по количеството смес. Приберете чашките в хладилник.

За Сабайона (италианците го наричат Забайоне, французите - Сабайон) разбийте много добре жълтъците и яйцето със захарта и щипка сол и добавете шерито или марсала. Доразбийте още малко и поставете на много слаб огън на водна баня. Бъркайте интензивно няколко минутки, докато видите, че започва да се сгъстява и сместа прилича на гъста и пухкава пяна. Отстранете и оставете да изстине.

Извадете чашките с малини, които вече би трябвало да са стегнати, но ако не са достатъчно, поизчакайте още, докато това стане. Целта не е да стават прекалено твърди, но не и течни, за да не се смесят с другия пласт .

Разпределете равномерно от оризовия крем, а най-отгоре сложете пласт Сабайон.

Оставете в хладилник до момента на сервиране, като непосредствено преди това украсите със череши.

Гарантирам, че с този десерт ще триумфирате пред всички гости или вашето семейство!

Приятен апетит и да ви е много сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
516
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Теодора  Иванова Каменова
Теодора Иванова Каменова
Извинения за печатната грешка
30.05.2017 14:47
1
Теодора  Иванова Каменова
Теодора Иванова Каменова
Истинска наслада, поздравления !
30.05.2017 14:42
2
1
Покажи всички подкоментари