Начин на приготвяне
За оризовото кремче кипнете млякото със захарта, настърганата лимонова кора, ванилията и канелата. Сложете ориза и варете около 25-30 минути на среден огън, докато стане крехък и почти разварен.
Оставете настрана от огъня, за да се охлади леко, пасирайте и добавете разбитото яйце и предварително хидратирания желатин, разбъркайте, докато се усвоят добре от сместа и оставете да изстине, след което приберете в хладилник.
Идва ред да приготвим малиновата основа, като за тази цел слагаме всички продукти на котлона в малък съд. Щом видите, че малинките омекнат, ги намачкайте леко и след 4-5 минути отстранете, изчакайте малко да се поохлади и сложете и другия предварително хидратиран желатин. Щом изстине напълно, разпределете по дъното на 4 по малки или две по-големички чаши, зависи колко порции искате да приготвите и с какъв размер чаши разполагате. Може да си прецените и по количеството смес. Приберете чашките в хладилник.
За Сабайона (италианците го наричат Забайоне, французите - Сабайон) разбийте много добре жълтъците и яйцето със захарта и щипка сол и добавете шерито или марсала. Доразбийте още малко и поставете на много слаб огън на водна баня. Бъркайте интензивно няколко минутки, докато видите, че започва да се сгъстява и сместа прилича на гъста и пухкава пяна. Отстранете и оставете да изстине.
Извадете чашките с малини, които вече би трябвало да са стегнати, но ако не са достатъчно, поизчакайте още, докато това стане. Целта не е да стават прекалено твърди, но не и течни, за да не се смесят с другия пласт .
Разпределете равномерно от оризовия крем, а най-отгоре сложете пласт Сабайон.
Оставете в хладилник до момента на сервиране, като непосредствено преди това украсите със череши.
Гарантирам, че с този десерт ще триумфирате пред всички гости или вашето семейство!
Приятен апетит и да ви е много сладко!
Коментари