Питка за прохождане

фифифифиНовак
05/06/2012
"Първите стъпки на най-важния човек в службата трябва да бъдат отбелязани подобаващо, а у нас по традиция това се прави с питка за прохождане "
Приготвяне35 мин.
Готвене50 мин.
Общо85 мин.
Порции1 бр.
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо18 818
  • Преглеждания за месеца120
  • Преглеждания за седмицата15
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4.5 от 5

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 2 ч.ч.
  • яйца - 4 броя
  • сол - 1 ч. л.
  • захар - 2 с.л.
  • олио - 2 - 3 с. л.
  • мая - 20 г жива
  • брашно - около 700 г + още малко
  • мазнина - за намазване на корите, разтопено масло или свинска мас
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в половината от прясното мляко, леко топличко с 1 с.л. захар и 1-2 с.л. брашно. Оставете на топло да втаса и го прибавете към 700 г пресято брашно.

Добавете останалото мляко, яйцата (отделете 1 жълтък за намазване), захарта, солта, олиото и постепенно замесете гладко и меко тесто, което не трябва да се лепи пи бъркалки и лъжици.

Оставете го на топло да втаса хубаво и го разделете на 3 топки. Всяка разточете на продълговата кора, мажете с разтопена мазнина и слагайте отгоре другата.

Накрая трите кори се навиват на руло и се изрязват парчета (около 12), които се подреждат в намазнена тава. Може да заделите предварително малко от тестото и да оформите отгоре 2 малки бебешки ходилца с пръстчета.

Оставете питата пак да втаса и я намажете с разбит жълтък. По желание се поръсва със семена се слага да се изпече в загряна на 150-180 градуса до готовност. Оставете питката за прохождане да се охлади на отворена врата на фурната за 5-10 минути.

Рейтинг

5 7
4 6
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Мари
Мари
21.12.2014 22:13
Много вкусна питка!Страхотна рецепта
1
0
МАРИЯНА
МАРИЯНА
04.01.2016 23:42
Наистина е страхотна! Получи се превъзходна пита!
0
0