gotvach.bg»Рецепти»Баница»Лучник»Лучник с късчета месо

Лучник с късчета месо

Лучник с късчета месо
Снимка: Елена Стефанова Йорданова
1 / 4
29/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
110 мин.
Порции
6
"Сочна мръвка и неустоим аромат на топъл хляб - и ако това не е перфектното ястие, здраве му кажи"

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 200 г
  • вода - 100 мл
  • мая - 20 г прясна
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • брашно - около 500 г
  • свинско месо - 300 г вратно
  • лук - 3 глави
  • праз - 3 стръка
  • домати - 100 г смлени
  • кимион
  • чубрица
  • сол
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В хладка вода начупете маята и добавете захарта. Покрийте и оставете да се активира. Направете кладенче в брашното и сложете олиото, киселото мляко, солта и шупналата мая.

Замесете меко, нелепнещо тесто. Прехвърлете го в навазнена купа, покрийте и оставете да удвои обема си. През това време пригответе плънката. Нарежете месото на много ситни късчета. Загрейте мазнината и го сложете да се пържи.

Щом леко се е позапържило добавете нарязаните стар лук и праза. Пържете до пълна готовност, като разбърквате периодично. Прибавете доматите, подправките и разбъркайте. Оставете да къкри за 2-3 минути и махнете от котлона.

Втасалото тесто разделете на две, като едната част да е по-голяма. Разточете два кръга с размер на тавата, която ще използвате, като единият трябва да е по-голям. Вземете по-големия и го поставете в намазнена и набрашнена форма.

Издърпайте тестото с пръсти да има и по борда на тавата. Аз използвах форма с диаметър 33 см. Отгоре изсипете равномерно охладената плънка. Поставете другия лист тесто и прехлупете тестото от стените за да затворите плънката. С помощта на вилица направете няколко дупчици.

Покрийте и оставете повторно да втаса. Намажете лучника с вода и го сложете да се пече в загрята фурна на 180 градуса около 35 минути!

Лучникът с късчета месо е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: