Сарми в бял сос

EfrosiaEfrosia
Джедай
9745k1122k
18/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
5
"Има сарми, има и вкусни сарми, но най-вкусните сарми на света непременно трябва да се поднесат с бял сос"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - големи зелеви листа
  • олио - 100 мл
  • домати - 1 брой
  • лук - 1 кромид, малка глава
  • праз - 1/2 стрък
  • кайма - 300 г
  • ориз - 1 ч.ч.
  • дафинов лист - 1 брой
  • червен пипер - 1 ч.л. равна
  • черен пипер
  • сол
  • чубрица - 1 ч.л.
  • вода - 2 ч.ч. гореща + още 1/2 ч.ч.
  • бяло вино - 100 мл за заливане на сармите
  • За белия сос
  • яйца - 2 броя
  • кисело мляко - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистените лук и праз (по желание и морков) се накълцват ситно и се задушават в мазнината. След тях се добавя каймата и се бърка, докато се раздроби и запържи. След нея се добавя измитият и отцеден ориз и нарязаният на ситно домат.

Бърка се като се долива 100 мл гореща вода. Щом оризът поеме течността се поръсва с всички подправки и плънката се оставя да се охлади малко под капак.

С така приготвената плънка се пълнят големи зелеви листа се оформят по-големи зелеви сарми. Подреждат се в йенска тенджера с капак и се заливат със гореща вода и виното.

Сложете сармите да се изпекат в умерена фурна под капак. Готовите сарми се вадят, а сокът от тавата внимателно се отцежда в друг съд.

Отделно се разбиват хубаво яйцата и киселото мляко и към тях на тънка струя се добавя сосът от тавата. Съдът се слага да клокне на котлона, като непрекъснато се разбърква и се снема.

Овкусява се с подправките на вкус и с него се заливат сармите. Връщат се за 5 минути във фурната и се изключват.

Поднесете сармите с бял сос топли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
518
44
33
22
10
Дай твоята оценка: