Кростата с кайсии и череши
Krostata sa kajsijama i trešnjama
gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Кростата с кайсии и череши

Кростата с кайсии и череши

Кростата с кайсии и череши
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 4
07/06/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
4
"Хрупкаво маслено тесто, дъхави плодове и ... топка сладолед? Насладете се на лятото с нас"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 1 1/4 ч.ч.
  • захар - 2 с. л.
  • галета - 1 с. л.
  • овесени ядки - 1 с. л.
  • сол - щипка
  • масло - 100 г студено
  • вода - 5 - 6 с л. студена
  • плънка
  • кайсии - 8 - 10 бр.
  • череши - 1 шепа
  • за овалване
  • захар - 3 с. л.
  • нишесте - 1 с. л. натурално
  • канела - 1 ч. л.
  • лимонова кора - 1 с. л.
  • мента - прясна
  • жълтъци - за намазване
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа сипваме брашното, добавя се захар, сол, нарязано на кубчета студено масло и се разбърква на трохи, после се замесва средно меко тесто, което да не лепне. Оставя се за 30-40 минути в хладилника да стегне.

Почистват се черешите, кайсиите се срязват на две и почистват от костилката. В купа смесваме захар, нишесте, канела, кора от настърган лимон и се разбърква.

Тестото се разточва на кръгла кора за тава 22 см върху хартия за печене се оформя блат с повдигнат ръб около 2 см и се набожда с вилица.

Отгоре се поръсва с галета и овесени ядки. Плодовете се овалват в захарната смес и нареждаме с отвора нагоре.

В средата на всяка кайсия поставяме половинка черешка, а с оставалите се запълват празнините.

Ръбчето се завива към центъра и намазваме с разбит жълтък, поръсваме кристална захар. Печем в загрята фурна 190-200 градуса около 35 минути до приятен златист цвят.

Поднасяме сладкиша гарниран с листа мента. Добавете и топка сладолед и ще се насладите на страхотен вкус!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
513
40
30
20
10
Дай твоята оценка: