Черен шоколадов мус със супа от бял шоколад
gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Мусове»Черен шоколадов мус със супа от бял шоколад

Черен шоколадов мус със супа от бял шоколад

РосицаРосица
Помощник Готвач
1195021632222
Черен шоколадов мус със супа от бял шоколад
Снимка: Анонимен
1 / 3
10/06/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне15 мин.
Готвене30 мин.
Общо45 мин.
Порции6
"Супа за десерт? Щом е от бял шоколад, всичко е наред"

Необходими Продукти

  • кувертюр - 200 г натурален
  • сметана - 170 мл за готвене
  • масло - 30 г краве
  • жълтъци - 4 бр.
  • белтъци - 2 бр
  • захар - 60 г
  • ягоди - 6 бр за декорация
  • за супата от бял шоколад
  • бял шоколад - 200 г
  • сметана - 200 мл за готвене
  • портокал - 1 бр. само кората и сокът
  • ликьор - 20 мл портокалов (ликьора е по желание за по - наситен вкус)
  • захар - 30 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се започва с приготвянето на шоколадовия мус. Разбива се сметаната с 1/4 от захарта, докато стане на сняг и се прибира в хладилник. В метална купа на водна баня се разбиват жълтъците с 1/4 от захарта. Водата от долния съд не бива да опира в купата с жълтъците. Добавя се предварително настъргания кувертюр и маслото и се бърка, докато всичко се разтопи.

В отделен съд се разбиват на сняг белтъците с останалата захар и с помощта на дървена или силиконова шпатула се добавят на части към шоколадовата смес. По същия начин се добавят и разбитата сметана. Готовият мус трябва да престои поне 3 часа в хладилник.

Портокаловите кори се настъргват на едро и се бланшират в леко подсолена гореща вода 5 пъти. Портокаловият сок се изстисква и се кипва като се добавят корите и захарта.

След като се карамелизират, може да се добави портокаловият ликьор. В касерола се кипва сметаната и се добавя начупеният на парченца бял шоколад, изчаква се да се разтопи и се прибавят портокаловите кори.

Отстрани на дълбока чиния се слага от шоколадовия мус, сипва се от горещата супа и се декорира с ягоди.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: