gotvach.bg»Рецепти»Напитки»Домашна боза

Домашна боза

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k4k5021k
Домашна боза
Снимка: Зорица
1 / 4
10/06/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
40 мин.
Порции
8
"Ако децата ви обичат банички с боза, защо не приготвите за тях не само вкусни банички, но и резлива домашна боза?"

Необходими Продукти

  • За закваската
  • вода - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.л.
  • брашно - 2 с.л. от просо
  • за бозата
  • брашно - 2 ч.ч. от просо, но може и обикновено
  • вода - 5 л хладка
  • кафява захар - 2 ч.ч.
* мерки и количества

Продуктите, които подбрахме за теб

Начин на приготвяне

Разбъркайте водата, захарта и брашното от просо за закваската и така приготвената смес оставете да престои 1-2 дена, за да ферментира.

Брашно от просо сипете в сух тиган и го запечете, разбърквайки непрекъснато, за да не загори.

Прехвърлете го след това в голяма тенджера и оставете да се охлади. Долейте водата и разбивайте с миксер непрекъснато, за да не се получат бучки и да е по-лесно смесването.

Прибавете захарта и прехвърлете тенджерата на котлона да заври. Варете за около 6-7 минути и бъркайте непрекъснато. След това свалете от котлона и оставете да изстине.

Добавете ферментиралата закваска и оставете съда на на топло място за 2-3 дена, за да може отново да ферментира.

Готовата домашна боза разсипете в стъклени бутилки и я съхранявайте в хладилник.

С 1 ч.ч. от тази боза може да си приготвите отново тази чудна напитка, като я използвате за закваска.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
512
411
35
24
10
Дай твоята оценка: