Домашен сладкиш Панетоне

10/06/2012
Валена
отВаленаНовак
"Рационалното обяснение е, че Панетоне е вкусен сладкиш, но истината е, че е магически италиански козунак, в който ще се влюбите, щом го опитате "
Приготвяне30 мин.
Готвене60 мин.
Общо90 мин.
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо23 460
  • Преглеждания за месеца95
  • Преглеждания за седмицата5
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4.7 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е вариация на италианския коледен сладкиш Панетоне, която може да изпечете в по-голяма овална или продълговата кексова форма.

Разтворете маята в топлото прясно мляко с щипка захар. Щом се активизира добавете маслото на парченца и разбъркайте до пълното му стопяване. Следват яйцата, захарта, щипка сол и разбъркайте, до стопяването на захарта.

В пресятото брашно направете кладенче и добавете в него течната смес. Търпеливо замесете меко гладко тесто. Най-накрая омесете с всички сушени плодове.

Разпределете тестото в добре подмазнена голяма кексова форма. Ако нямате такава, използвайте 2 по-малки. Височината на тестото във формата трябва да е до около 2/3.

Покрийте с влажна кърпа и оставете да втаса възможно най-дълго (за около 3 часа). След това сложете домашния сладкиш Панетоне в загряна на 160 градуса фурна до пълна готовност. Ако започне да загаря, покрийте леко с лист алуминиево фолио и доизпечете.

Готовият домашен сладкиш Панетоне поръсете обилно с пудра захар.подобни рецепти тук

5 13
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Rosi
Rosi
29.12.2014 22:54
Получи се много добре.
1
0
kalinka
kalinka
12.06.2012 16:20
прекрасен
0
0
Дидка
Дидка
11.06.2012 11:59
страхотен е!
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв