Козунак

Росица СтояноваРосица Стоянова
Дарт Вейдър
1k
2k
3k
24/04/2009
"Ние сме от онези хора, които обичаме да похапваме козунак през цялата година, а не само по Великден!"
Приготвяне60 мин.
Общо60 мин.
Порции1
Сготви+1 точка
27 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо84 887
  • Преглеждания за месеца15
  • Преглеждания за седмицата10
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг3.9 от 5
  • Сготвена27

Необходими Съставки

  • яйца - 3 бр. големи + 1 белтък (жълтъкът е за намазване)
  • прясно мляко - 150 мл
  • топено масло - 60 г
  • олио - 30 мл
  • захар - 150 г или повече, ако искате да е по - сладък + за поръсване
  • мая - 20 г прясна
  • брашно - около 620 г
  • ванилия - 1 течна
  • портокалова кора - настъргана
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Извадете всички продукти на стайна температура, най-вече яйцата, които трябва да са с размер L. От четвъртото яйце ще използвате за козунака само белтъка, а жълтъка ще ви трябва заедно с 1 с.л. олио за намазване на козунаците.

Пресейте предварително брашното, като е възможно да ви потрябва повече от посоченото количество.

Затоплете прясното мляко леко и разтворете в него маята. Отделно разтопете заедно маслото и олиото.

С помощта на вилица разбийте трите яйца + 1 белтък и захарта (добавете повече, ако искате козунакът да се получи по-сладичък). Бъркането продължава до поразтопяването на захарта.

След като маята се активира, сипете я в брашното заедно с яйцата и 1/2 ч.л. сол. Добавете и ванилията, и портокаловата кора. Започнете да замесвате, като от време на време сипвате от мазнината по малко или си намазнявате ръцете. Меси се, докато се поеме цялата мазнина, като тестото няма нужда да се бие 100 пъти в плота, а го разтегляйте постоянно, събирайте на топка и пак разтегляйте.

Ще познаете, че тестото е готово, когато не залепва по стените на съда и започне да прави мехури. Тогава го поръсете леко с брашно, покрийте го с топличка кърпа и оставете да втаса, докато удвои обема си.

От това количество тесто може да получите 2 козунака. Разделете го на 2 еднакви топки, а всяка от тях - на още 3 по-малки. Всяка малка топка се разтегля с ръце във формата на правоъгълник, маже се с масло и се завива и усуква. От 3 фитила сплетете 1 козунак на плитка. По желание във фитилите може да сложите ядки, гъсто сладко, портокалови корички, сушени плодове и т.н.

Така оформените плитки се пекат в намаслена и леко набрашнена продълговата форма - имайте предвид, че ще удвоят обема си при печене. Преди да ги сложите да се пекат обаче, оставете да втасат във формите на топло място - може и в леко затоплена фурна.

След като пак удвоят обема си, намажете ги с разбития жълтък с олиото, поръсете обилно със захар и сложете да се изпекат на 170 градуса. Проверете накрая готовността им с клечка.

Изчакайте 5-10 минути готовите козунаци да се охладят и тогава ги извадете от формите.

Вкусен Великден!

Рейтинг

5 10
4 4
3 6
2 2
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Даниела Вълчева
здравейте. опитах рецептата,но не ми се получи..пробвала съм и рецепти със суха мая,пак не ми се получава.всичко е на стайна температура,разбърках хубаво яйцата...маята се активизира,НО след като смеся всички съставки...тестото просто не ми втасва...изпекох го,но става ронливо ,а не на конци .къде бъркам ? помагайте :) много ми се иска да направя вкусен домашен козунак за предстоящия празник
0
0
Марияна борисова
Бихте ли ми казали какъв точно подсладител сте използвали
0
3
Антония Р.
Антония Р.
28.03.2018 16:01
Козунакът е страхотен, пухкав и вкусен!
1
0