gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Картофени Кюфтета»Перфектните картофени кюфтета на фурна

Перфектните картофени кюфтета на фурна

ЗорицаЗорица
Гуру
1k9k4k5k6
15/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Готвене20 мин.
Общо40 мин.
Порции4
"Перфектните картофени кюфтета са ароматни, със сос и приготвени на фурна. Вижте как"

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг
  • лук - 1 глава
  • синап - 1/2 ч.л, смлян
  • копър - 1/2 ч.л, сух
  • масло - 50 г
  • кисело мляко - 50 мл
  • яйца - 2 бр.
  • кимион - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • за панировката
  • яйца - 2 бр.
  • галета - 1 пакет
  • за топинга
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • майонеза - 4 с.л.
  • копър - 1 с.л. нарязан
  • чесън - 1 скилидка (пресован)
  • синап - 1 ч.л. смлян
  • орехи - 2 с.л. счукани
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите измийте хубаво и с нож направете лек разрeз във формата на кръг по кората в средата им (в най-тясната част) и сварете във вода до готовност. Обелете лесно, като издърпвате като чорапчета кожата им от разреза.

Намачкайте, като прибавите към тях маслото, киселото мляко, настъргания на ренде кромид лук, солта и смлените подправки (кимион, черен пипер, чубрица, синап, копър). Добавете двете хубаво разбити яйца и отново разбъркайте старателно сместа.

За да оформя перфектните картофени кюфтенца, аз използвам метални рингове за курабии. Пълня ги хубаво с картофената смес, като упражнявам лек натиск, за да е по-плътна консистенцията, увивам всеки напълнен ринг в стреч фолио и прибирам във фризера да замръзнат за няколко часа (а може и да си ги оставите за няколко дни).

Замръзналите картофени кюфтета изваждам внимателно от формите, потапям първо в сместа от разбитите на пяна две яйца, след това в галетата, пак в яйцата и нареждам в тавичка върху предварително намазана с олио хартия за печене.

Запичам около десет минути на средна решетка, включен вентилатор и предварително много добре загрята фурна на 250 градуса, а след това обръщам с помощта на щипка и оставям да се запекат за още 10 минути.

За топинга млякото се разбива с майонезата, добавя се копъра, синапа, пресованата скилидка чесън, счуканите орехи и сол на вкус. Разбърква се хубаво и се поднася в купичка или чашка заедно с картофените кюфтенца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 36
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка: