Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначени маргаритки с черешово сладко

Козуначени маргаритки с черешово сладко

Козуначени маргаритки с черешово сладко
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
20
"По-хубаво от поляна с маргаритки е само чиния, пълна с ароматни козуначени маргаритки"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр. (1 жълтък за намазване)
  • захар - 170 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • суха мая - 1 пакетче (7 г)
  • ракия - 1 ч.л
  • сол - щипка
  • ванилия - 2 бр.
  • ромова есенция - 1 к.л. течна
  • лимонова есенция - 1 бр. течна (1 ч.л.)
  • масло - 20 г
  • олио - 60 мл (+ 10 мл за доомесване)
  • брашно - 700 г (София мел - за козунаци)
  • сладко от череши - 1 бурканче (домашно желирано)
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр. (може и 1 яйце)
  • прясно мляко - 1 ч.л.
  • олио - 1 ч.л.
  • захар - 1 к.ч. за поръсване
  • бадеми - филирани за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата трябва да са на стайна температура преди да започнете замесването на тестото, ако внезапно започнете и нямате време, ги сложете в купичка с топла вода и оставете така за около 5 минути.

Затоплете прясното мляко колкото да ви трае пръста, а не да пари, и изсипете в керамична или порцеланова купичка около 100 мл от млякото. Добавете една супена лъжица захар и сухата мая, разбъркайте и не се притеснявайте, че маята става на топчета, поръсете с брашно и захлупете с чиния.

През това време чукнете яйцата в дълбока купа, отделете единия жълтък в чаша за намазването, а при останалите яйца сипете претеглената захар и с тел или вилица хубаво разбийте сместа. Добавете и останалото мляко към яйцата с течните есенции и ванилията, ако имате и лимон може да настържете кората на ситно ренде, става много по-ароматно тестото.

Пресейте брашното за козунаци, може и обикновено бяло на София мел да използвате, пак става превъзходно тесто. Добавете щипка сол към брашното и изсипете яйчената смес, като бъркате постоянно, изсипете и шупналата мая, отново разбърквате и сипвате лъжичка ракия.

Бъркате с лъжицата докато можете, разтопете маслото и смесете с олиото, започвате да месите с ръце и постепенно вмъквате по малко от мазнината. Намазвате плота с олио и разпъвате, събирате и пак разпъвате, ако ви се струва доста меко тестото добавете от брашното, може да не е точно 700 грама, а дори 800, защото имат значение големината на яйцата, моите са домашни, а те са по-големички. Моето тесто се получи 1560 грама.

Колкото повече месите тестото, толкова по-добър резултат ще получите, намажете го с олио и върнете в купата, покрийте с домакинско фолио и оставете на топло да втаса.

Оформянето е следното - правите си еднакви по големина топки, моите са по 35 грама едната, може и по 40 грама, просто маргаритките ви ще станат по-големи. Взимате две топчета и всяко разточвате на малка обла кора, на едната слагате в центъра от желираното сладко и с другата покривате, с малка чашка натискате центъра, за да се затвори един вид сладкото и с остър нож отстрани цепвате на осем.

На так получените листенца отново с чашата притискате крайчетата, за да не се разтворят при печенето. Така процедирате с всички топчета, а готовите маргаритки слагате върху хартия за печене, покривате с фолио и оставяте да втасат.

Когато пипнете с пръст и са пухкави значи са втасали и са готови за намазване. С разбития жълтък, мляко и олио намазвате маргаритките, ако искате да са по-красиви на всяко листенце сложете по едно парченце от филираните бадеми, центъра поръсете обилно с кристална захар.

Печете в загрята фурна на 180 градуса, аз ги слагам по средата на печката на долен и горен реотан. Така равномерно ми се изпичат и стават хубаво златисти и много вкусни и апетитни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: