Начин на приготвяне
Яйцата трябва да са на стайна температура преди да започнете замесването на тестото, ако внезапно започнете и нямате време, ги сложете в купичка с топла вода и оставете така за около 5 минути.
Затоплете прясното мляко колкото да ви трае пръста, а не да пари, и изсипете в керамична или порцеланова купичка около 100 мл от млякото. Добавете една супена лъжица захар и сухата мая, разбъркайте и не се притеснявайте, че маята става на топчета, поръсете с брашно и захлупете с чиния.
През това време чукнете яйцата в дълбока купа, отделете единия жълтък в чаша за намазването, а при останалите яйца сипете претеглената захар и с тел или вилица хубаво разбийте сместа. Добавете и останалото мляко към яйцата с течните есенции и ванилията, ако имате и лимон може да настържете кората на ситно ренде, става много по-ароматно тестото.
Пресейте брашното за козунаци, може и обикновено бяло на София мел да използвате, пак става превъзходно тесто. Добавете щипка сол към брашното и изсипете яйчената смес, като бъркате постоянно, изсипете и шупналата мая, отново разбърквате и сипвате лъжичка ракия.
Бъркате с лъжицата докато можете, разтопете маслото и смесете с олиото, започвате да месите с ръце и постепенно вмъквате по малко от мазнината. Намазвате плота с олио и разпъвате, събирате и пак разпъвате, ако ви се струва доста меко тестото добавете от брашното, може да не е точно 700 грама, а дори 800, защото имат значение големината на яйцата, моите са домашни, а те са по-големички. Моето тесто се получи 1560 грама.
Колкото повече месите тестото, толкова по-добър резултат ще получите, намажете го с олио и върнете в купата, покрийте с домакинско фолио и оставете на топло да втаса.
Оформянето е следното - правите си еднакви по големина топки, моите са по 35 грама едната, може и по 40 грама, просто маргаритките ви ще станат по-големи. Взимате две топчета и всяко разточвате на малка обла кора, на едната слагате в центъра от желираното сладко и с другата покривате, с малка чашка натискате центъра, за да се затвори един вид сладкото и с остър нож отстрани цепвате на осем.
На так получените листенца отново с чашата притискате крайчетата, за да не се разтворят при печенето. Така процедирате с всички топчета, а готовите маргаритки слагате върху хартия за печене, покривате с фолио и оставяте да втасат.
Когато пипнете с пръст и са пухкави значи са втасали и са готови за намазване. С разбития жълтък, мляко и олио намазвате маргаритките, ако искате да са по-красиви на всяко листенце сложете по едно парченце от филираните бадеми, центъра поръсете обилно с кристална захар.
Печете в загрята фурна на 180 градуса, аз ги слагам по средата на печката на долен и горен реотан. Така равномерно ми се изпичат и стават хубаво златисти и много вкусни и апетитни.