Начин на приготвяне
Парчето свинско месо (за предпочитане от бут) се намазва със сол и мазнина и се пече във фурната с малко водичка, колкото да се покрие тавата. Пече се, докато водата се изпари съвсем и сосът на дъното на тавичката се сгъсти (да покафенее).
Изважда се печеното месо от тавата, а в нея се налива отново вода и се връща във фурната, за да се разтвори запеченият сос и да се получи кафяв бульон.
За соса: В тигана се запържват в малко мазнина 2-3 супени лъжици брашно и червеният пипер. Прибавя се с бъркане към него бульонът от тавата и се оставя да поври, за да се свари брашното.
Ако бульонът не е достатъчен и сосът е много гъст, се добавя още вода (но не трябва сосът да е прекалено гъст, защото като постои, се сгъстява допълнително).
Овкусява се със сол и когато се свали от котлона, се прибавя сокът от лимона (на вкус), парченце лимон с кората за аромат (лимонът се оставя в соса, за десетина минути и се изважда след това) и черен пипер.
Изпеченото месо се нарязва на кубчета и се изсипва в калайдисано саханче. Към него се добавят нарязаните на ивици бланширани гъби (а може и консервирани от буркан).
Залива се с приготвения сос и се слага на котлона да заври, без да се бърка. Когато е готово, се разпределя в чинии, поставят се във всяка порция кавърма по няколко люти чушки (пресни или печени) и стръкче магданоз за украса.
Катиното мезе с чушки е много вкусно.