Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Тесто»Тесто за хляб от лимец и бяло брашно

Тесто за хляб от лимец и бяло брашно

VeselinaVeselina
Иноватор
3062k1k5
Тесто за хляб от лимец и бяло брашно3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Общо
20 мин.
Порции
6
"Универсално тесто от лимец, което може да използвате за хляб"

Необходими Продукти

  • брашно - бяло (тип 650 - 400 г)
  • брашно от лимец - 200 г
  • олио - 40 мл
  • вода - 300 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • розмарин - 1 щипка
  • мая - 1/2 бр. кубче
  • олио - за намазване на купата и тестото
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Стопляме много малко водата. В 200 мл вода слагаме 3 с.л брашно, 1 ч.л захар и маята. Разбъркваме всичко с лъжица. Покриваме с кърпа.

Оставяме да се разтвори и да се активира маята. В останалато брашно слагаме лимецовото брашно и правим дупка по средата.

Вътре слагаме останалите 100 мл вода, розмарина, солта и олиото. После слагаме активиралата се мая вътре.

Замесваме меко тесто. Тестото го слагаме върху посипано с брашно място и замесваме докато стане пухкаво и меко.

Като е готова топката тесто го прехвърляме в намазана с олио куп, завъртаме го отвсякъде да се омазни и го покриваме с кърпа на топло да втаса за 40 минути докато се надигне. Бухва много и става меко.

Подходящо за направа на хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: