Карамелизиран банан с ванилов сладолед

Sevdalina IrikovaSevdalina IrikovaМастър Шеф80224310981
04/07/2017
"Домашно приготвен ванилов сладолед върху карамелизиран банан Ето на това се казва страхотен десерт!"
Приготвяне15 мин.
Готвене4 мин.
Общо19 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо739
  • Преглеждания за месеца9
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • За ваниловия сладолед
  • течна сметана - 650 мл пълномаслена
  • кондензирано мляко - 1 кутия подсладено
  • ванилия - 2 с.л. екстракт
  • сладко от череши - или друг вид
  • лешници - 30 г за поръсване
  • маково семе - за поръсване
  • банани - 2 бр.
  • масло - 2 с.л.
  • захар - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За приготвянето на сладоледа ни е необходима голяма купа, в която сипваме кондензираното мляко, сметаната и ванилията.

Разбиваме с миксер, като не прекаляваме, за да не се пресече - около 5 минути са достатъчни. В момента, в който започне да се сгъстява я прехвърляме в подходящ съд /аз използвам металните форми за хляб/. Покривам ги със стреч фолио и поставям във фризера за 4 часа.

През това време обелваме внимателно бананите, като запазваме по-широката част от обелката. Тя ще ни бъде подложката за сервиране.

Бананите трябва да са твърди, за да не се разкапят при топлинната обработка. Нарязваме ги на резени и поставяме в тиган със загрято масло и захар.

Карамелизираме ги за около 2-3 минути и отстраняваме от огъня. След като се охладят подреждаме парченцата в банановата обелка и ги поставяме за около 15 минути във фризера.

Изваждаме охладения плод с натуралната подложка, добавяме по две топки от сладоледа, заливаме със сладкото, поръсваме с натрошени запечени лешници и маково семе.

Съвет: Ако карамелизирате повече от плодовете ги подредете в обелката, пъхнете ги във фризера и така винаги ще имате готов десерт под ръка, когато имате неочаквани гости. Сглобяването е лесно, щом и сладоледът е във фризера.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар