Начин на приготвяне
Сварявам пастата в подсолена вода. Мидичките трябва да останат леко жилави и е грешка да се преварят! Измивам със студена вода и отцеждам.
Плънката приготвям като запържвам в смес от масло и олио накълцания на ситно кубче лук, чесън и настъргания морков. Задушавам докато зеленчука омекне. Прибавям телешката кайма.
Подправям с кимион, черен и червен пипер, сол, риган. Когато каймата е почти напълно изпържена, добавям обеления и нарязан на кубчета домат. Позапържвам още 3-4 минути и отстранявам от котлона.
От масло, олио, прясно мляко и брашно приготвям гъстичък сос Бешамел. Овкусявам със сол и черен пипер. Когато е готов, отстранявам от огъня да поизстине леко и прибавям три яйца при непрекъснато бъркане.
Намазвам четвъртита тава с мазнина и поръсвам дъното с галета. Разпределям половината паста и върху нея месната плънка.
Поръсвам с малко кашкавал и разпределям останалата половина от пастата. Отгоре разпределям равномерно бешамелово-яйчен сос покривам с алуминиево фолио.
Слагам тавата да се пече в предварително загрята фурна на 200 -220 градуса за около 15 минути.
Изваждам пастициото, махам фолиото, поръсвам с останалия настърган кашкавал и запичам отново за да се получи хубава розова коричка.
Пастициото с телешка кайма е готово.
Коментари