gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Буркани»Бабините ароматни пукани чушлета

Бабините ароматни пукани чушлета

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9523k1
Бабините ароматни пукани чушлета
Снимка: Даниела Русева
1 / 3
01/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
1
"Тези чушлета на баба са истинска наслада за небцето"

Необходими Продукти

  • люти чушки - разноцветни
  • доза за конфитюрено бурканче
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • оцет - 10 с.л.
  • подправки
  • дафинов лист
  • бахар
  • черен пипер
  • синапено семе
  • чесън
  • целина
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако искате да си приготвите вкусни пукани чушлета за зимата без стерилизиране, този начин е много лесен по изпитаната стара бабина рецепта.

Изберете разноцветни люти чушлета. Изрежете дръжките, измийте и ги подсушете. Подгответе бурканчетата в близост до себе си на мястото, където ще пукате чушките.

Предварително сложете във всяко бурканче по 1 ч.л. сол, 2 с.л. захар, 2 с.л. олио и 10 с.л. оцет.

Разбъркайте с лъжица. Пуснете във всяко бурканче по един дафинов лист, по 3-4 зърна бахар, по 10-тина зърна черен пипер и щипка синапено семе.

Аз слагам и по 4-5 дребни скилидки чесън, по 2-3 цели стръкчета по-млада целина /керевиз/.

Чушлетата се пукат на нагрята ламарина върху газовия котлон. Още горещи се пускат в бурканите и се притискат с лъжица, така че да се уплътнят и докато при натискане маринатата ги покрие.

Затворете бурканите с машинката с метални капачки и ги обърнете с капачката надолу. Баба ми веднага завиваше шарените пукани чушлета с чердже. Така оставаха покрити, докато изстинат напълно.

За компотен буркан могат да се удвоят продуктите, като олиото може да остане 2 лъжици.

Бабините ароматни пукани чушлета са чудни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: