Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Яхния»Яхния от Мерлуза

Яхния от Мерлуза

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Яхния от Мерлуза
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 4
26/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Яхния с риба и още каква, невероятно вкусно предложение от Средиземноморската кухня"

Необходими Продукти

  • мерлуза - 500 г (4 бр. котлети)
  • лук - 1 глава
  • чушки - 1 бр. зелена
  • домати - 2 бр., добре узрели
  • картофи - 4 бр. средни до големи
  • чесън - 2 скилидки
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • дафинов лист - 1 бр.
  • брашно - 1 с.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л. или на вкус
  • сол
  • зехтин - около 80 мл
  • рибен бульон - 500 мл концентриран, домашно приготвен
  • вода - 1 л. или толкова, колкото гъста желаете да бъде яхнията
  • магданоз - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накълцайте лука и чушката на много ситно и ги запържете във зехтина до готовност. Добавете обелените и настъргани домати, чесъна и дафиновия лист. Гответе две три минути и сипете брашното.

Бъркайте докато се запържи (за кратко) и налейте бульона на два-три пъти (трябва да е предварително охладен). Продължете бъркането докато получите кашичка.

Сложете червения пипер, черния пипер и сол на вкус и след две минути налейте водата. Щом закъкри пуснете вътре картофките, нарязани на едри парченца, и варете 15-16 минути.

Ако водата е поизвряла, добавете си според това с каква гъстота искате да бъде яхнийката ви. Ако сте прибавили, изчакайте да заври и сложете мерлузата. Варете 4-5 минути и отстранете от огъня.

Захлупете с капака на тенджерата и оставете ястието да отлежи така 10 минути преди да сервирате.

Поднесете със ситно накълцан магданоз.

Да ви е сладко! Яхнията от Мерлуза е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: