Начин на приготвяне
Пригответе голяма и дълбока тава с капак, която да може да влиза във фурната. Ако не разполагате с толкова голяма намалете количеството на съставките, или печете на два пъти.
Зеленчуците се измиват и подготвят. На чушките се отстраняват дръжките и семето. Доматите се издълбават от към дръжките, но не е нужно да се белят. Лукът и чесънът се обелват.
Патладжаните е добре да се обелят. Махат се дръжките на тиквичките. Обелвам морковите (лично аз предпочитам да не ползвам захар в лютеницата и това е причината да слагам по-голямо количество моркови).
Зеленчуците нарязвам на едри парчета и ги слагам в тавата, заедно с (предварително измити) магданоз и копър - заедно със стъблата. Добавям солта, олиото, оцета и подправям със кимион и черен пипер. Слагам капака на тавата и поставям във предварително загрята фурна.
Пека около 2 часа и спирам фурната. Зеленчуците се доизпичат на изгасена фурна още половин час. Изваждам и пасирам зеленчуците както са в тавата. Насипвам в сухи буркани и стерилизирам 20 минути.
Съставките на лютеницата може спокойно да промените по ваш вкус. Например, ако не харесвате патладжани - не го слагайте - добавете в повече от зеленчук, който вие харесвате. Количествата преценявате сами.