gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Кайма»Запеканки»Лятна запеканка с кайма

Лятна запеканка с кайма

Ася ЗаевскаАся Заевска
Готвач
3412k6708461
Лятна запеканка с кайма
Снимка: Ася Заевска
1 / 2
18/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Ароматна гозба, събрала даровете на най-слънчевия сезон."

Необходими Продукти

  • кайма - 400 г
  • чесън - 4 скилидки
  • зелени чушки - 2 бр.
  • тиквички - 3 бр. (средно големи)
  • олио - 4 с.л.
  • ориз - 1 ч.ч.
  • вода - 2 ч.ч.
  • яйца - 2 бр.
  • масло - 70 г
  • кашкавал - 100 г
  • магданоз - 1 връзка
  • сол
  • червен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загряваме олиото в дълбок тиган и запържваме последователно в него чушките (нарязани на кубчета), чесъна (нарязан на ситно) и каймата. Овкусяваме със червения пипер.

Щом каймата порозовее, добавяме ориза, който запържваме за кратко с останалите продукти. Накрая прибавяме и тиквичките (измити, почистени и нарязани на кубчета) и заливаме с вода. Овкусяваме със сол и оставяме да къкри на среден огън.

През това време запичаме (като бъркаме) 2-те яйца в тиган с незалепващо покритие (без мазнина). Става нещо като диетични бъркани яйца.

Когато оризът се свари, го махаме от котлона и добавяме към него яйцата.

Разтопяваме маслото.

Прехвърляме нашата глезотийка в йена. Отгоре нареждаме кашкавала (нарязан на лентички), поръсваме с магданоз (ситно нарязан) и заливаме с кравето масло.

Печем запеканката на максимална температура до 15 мин.

Накрая се радваме на преялото си семейство. Лятната запеканка с кайма е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: