gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Сироп и сладко от малини по стара рецепта

Сироп и сладко от малини по стара рецепта

Теодора  Иванова КаменоваТеодора Иванова Каменова
Помощник Готвач
534334193411
Сироп и сладко от малини по стара рецепта
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
10/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Готвене150 мин.
Общо180 мин.
"Изпитани рецепти от старите тефтери - истинско кулинарно съкровище"

Необходими Продукти

  • малини - 3 кг
  • за сиропа
  • захар - 3 кг
  • лимонена киселина - 1 ч.л. на литър сироп
  • за сладкото
  • захар - 2 кг
  • лимонена киселина - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете малините и ги засипете с 3 кг захар. Разбърквайте 2-3 дни от време на време, за да се стопи захарта напълно, като ги държите на студено.

На третия ден отцедете в мерителна купа, тъй като е удобно да дозирате лимонената киселина по една чаена лъжичка на литър отделен малинов сироп. Разбъркайте неколкократно, за да се разтопят кристалите лимонена киселина, и сипете в бутилки.

Не се варят, оставете на студено и имайте предвид, че този сироп е концентрат - хубаво е да се разрежда с газирана вода или само минерална, или по ваш избор.

От плодовете, от които сте отцедили сиропа, ще приготвите сладко, като добавите 2 кг захар и 2 ч.ч. вода.

Сварете сладкото, както варите и други сладка - до капка, която не се разлива. От време на време трябва да се отпенва. Варете на умерен котлон и разбърквайте, за да не загори.

Като се свари сладкото, сложете 1 ч.л. лимонена киселина и разбъркайте добре.

Поднесете според вкуса, но имайте предвид, че при тази рецепта малинките не могат да останат цели в сладкото.

Аз сложих по-малко захар в сладкото - 1.4 кг, тъй като вкъщи не се предпочита прекалено сладко и трябва да споделя, че стана сполучливо и достатъчно за нашия вкус сладко, но всеки има предпочитания.

Смятам, че ще зарадвате своите близки с ароматно малиново сладко и неповторим малинов сироп!

Сиропът и сладко от малини по стара рецепта са готови.

Рейтинг

5 7
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: