Панакота с портокал
Panakota sa pomorandžom
gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Панакота»Панакота с портокал

Панакота с портокал

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3193k9432k1
Панакота с портокал
Снимка: Даниела Русева
1 / 5
01/08/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне10 мин.
Готвене10 мин.
Общо20 мин.
Порции4
"Невероятен италиански десерт, който винаги похапваме с удоволствие"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипете в тенджерка една кутия течна сметана /подходяща за готвене/ и добавете 200 мл прясно мляко и 100 грама захар. Сложете на огъня и загрейте. Разбъркайте да се разтопи захарта и оставете да кипне.

Ароматизирайте с прахче ванилия. През това време сипете в чашка едно пакетче желатин от 10 грама и залейте със 100 мл студена вода. Оставете го да набъбне, а след това разтопете на водна баня или в микровълновата фурна за 10-тинна секунди, но внимавайте да не заври.

Прибавете втечнения желатин към топлата сметана. Разбъркайте сместа и я разпределете в чашки, но не до ръба. Поставете чашките в хладилник за 3-4 часа да стегне кремът.

За плодовата смес:

Изцедете сока на 4-5 портокала и го прецедете през цедка. Сложете сока в малък съд и го затоплете на огъня заедно с 2-3 супени лъжици захар, докато се разтопи.

Към портокаловия сок прибавете 5 грама желатин също по познатия начин - предварително е накиснат да набъбне с 3 лъжици вода и след това втечнен.

Когато сметаната е желирала в хладилника, купичките се изваждат и портокаловият сок се излива върху всяка купичка.

Може да се сложи по някое тънко резенче портокал, преди да се залее. Отново се прибират в хладилника да се охлади и да желира напълно.

Преди да се сервира, всяка купичка се потопява за секунди в съд с гореща вода и панакотата се обръща в чинийка.

Панакотата с портокал е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: