Македонска баница от 24 листа
Makedonska pita od 24 lista
gotvach.bg»Рецепти»Баница»Македонска баница от 24 листа

Македонска баница от 24 листа

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9523k1
Македонска баница от 24 листа
Снимка: Даниела Русева
1 / 6
02/09/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Малцина са тези, които могат да направят такава баница...но пък мнозина умело ще се справят с похапването ѝ"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 500 г
  • вода - 200 мл
  • яйце - 1 бр.
  • олио - 1 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • краве масло - 200 г
  • за плънката
  • сирене - 200 г
  • яйца - 2 бр.
  • сол - 1 щ.
  • кисело мляко - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и го оформете като кладенче. Сипете една водна чаша хладка вода. Добавете яйцето, разбито с вилицата, заедно със солта и захарта. Капнете по една лъжица олио и оцет и замесете от продуктите тесто.

Разделете тестото на две части. Всяка половинка разтеглете на дълъг фитил, а него нарежете на 12 парченца. От тях оформете общо 24 бр. топчета. Овалвайте ги в длани с големина на пинг-понг. Поръсете топчетата с брашно, за да не изпръхнат. Разделете ги на две групи по 12 броя.

Маслото се размеква добре, но да не стане течно.

Поръсете брашно върху плота. Всяко топче се разточва на тънък лист с диаметър около 25 см. Така от първата група ще получим 12 корички.

Първата разточена коричка се намазва с малко краве масло. Тук трябва да кажа, че следва да преценим, така че да стигне маслото до края за всички кори. От него трябва да остане малко и за намазване на дъното на тавичката и още една лъжичка за намазване на баницата отгоре.

Върху първата намаслена кора се поставя втората коричка. Тя също се маже с масло и така се редуват до получаване на първата купчинка от 12 бр. корички. Последната кора не се маже с масло.

Започваме по същия начин да оформяме и втората група от 12 броя. Всичко повтаряме - разточваме върху брашно коричките и между тях пак мажем с малко краве масло. Последната не се маже.

Включваме в този момент фурната да загрее добре на 230 градуса.

Приготвяме плънката: чукват се двете яйца в купа и ги разбиваме с щипка сол с вилица. Прибавя се към тях натрошеното сирене и две пълни супени лъжици кисело мляко.

Вземете първата купчинка от 12 корички и ги разточете, така, както са подредени една върху друга, без да се натиска силно. Прави се с ширина, колкото е ширината на тавичката, в която ще се пече. Моята е 30 см с незалепващо покритие. Дъното на тавичката се намазва с малко меко краве масло.

Внимателно пренесете първата получена многолистна кора. Отгоре намажете с малко масло, а върху него разстелете плънката.

Разточете със същата големина и втората купчинка от 12 листа. Поставете втората многолистна кора в тавата върху плънката.

Накрая намажете с останалото краве масло, което е около една лъжица и сложете баницата в сгорещената фурна да се пече.

Изпечете за 30 минути до зачервяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: