Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Телешко месо»Телешко филе с Басмати ориз

Телешко филе с Басмати ориз

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Телешко филе с Басмати ориз4 / 4
09/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
2
"Ароматна рецепта от Близкия Изток, която впечатлява с богатия си и наситен вкус Опитайте и няма да съжалявате!"

Необходими Продукти

  • телешко филе - около 450 г
  • брашно - около 70 г
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • царевично брашно - около 55 г
  • масло - 1 с.л. + малко зехтин за готвене до 1 - 2 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • червен лук - 1/2 глава наситнена
  • морков - 1 бр. голям на по - тънки резени
  • басмати ориз - 80 г
  • зеленчуков бульон - 250 мл + 1 до 2 с.л.
  • рас ел ханут - 1/4 ч.л. подправка
  • зехтин - за готвене
  • магданоз - за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Телешкото филе се нарязва на тънички и фини пържолки, ако не е предварително нарязано. Много добре се подсушава с домакинска хартия. Посолява се със сол и черен пипер.

Парчетата месо се потопяват в брашно, овалват се добре, след това в яйцето, разбито предварително с млякото, и накрая в царевичното брашно. Изпържват се в загрятата мазнина и се оставят върху хартия, за да подсушат от мазнината.

В чист тиган със зехтин се поставя наситнен лук, задушава се, докато стане прозрачен за около 1 до 2 мин и се добавят почистените моркови, нарязани на по-тънки клинове.

Овалват се добре в мазнината и се готвят за около 1 мин.

Добавя се оризът, подправката Рас Ел Ханут, разбърква се в мазнината, да се покрие отвсякъде за около 1 мин и се налива бульона. Посолява се.

Оставя се на умерен котлон да къкри за 20 мин. Проверява се за готовност и ако има необходимост, може да се добавят още 1 до 2 с.л. течност.

Сваля се от котлона.

Сервира се с панираните филета като гарнитура.

Източник: So Delicious

Забележка: Това е точно ястие от Близкия Изток с типичната екзотична подправка за Басмати, Рас Ел Ханут (Ras-el-Hanout). Тя е смесица от смлени кориандър, бахар, инд. орехче джинджифил, черен пипер, паприка, кимион, куркума. Силно употребявана в арабската кухня. Придава уникален аромат. Предлага се в специализираните магазини за подправки.

Предлагам тази рецепта не толкова за месото, то не е интересно, но интересното тук е оризът Басмати. Той трябва да остане след приготвянето му зърно по зърно, или както казват в арабските страни, да можеш да го преброиш в чинията си. Морковите трябва да останат хрупкави.

Ориз Басмати може да се замени с дългозърнест.

Подправката Рас Ел Ханут може да се приготви вкъщи, като се смесят по щипка от посочените подправки.

Телешкото филе с Басмати ориз е много вкусно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: