Бисквитено-еклерова торта

Потребител#196367Потребител#196367
Новак
2817249143
Бисквитено-еклерова торта4 / 4
06/09/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Чудесна тортичка, в която се крият страхотни еклери Никой не може да устои на подобно изкушение, гарантирано е"

Необходими Продукти

  • За бисквитения блат
  • бисквити - 150 г
  • масло - 70 г разтопено
  • За еклерите
  • брашно - 140 г
  • масло - 110 г със стайна температура
  • вода - 125 мл
  • прясно мляко - 125 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • яйца - 4 - 5 бр. (в зависимост от големината)
  • За крема
  • прясно мляко - 1 литър
  • пудинг - 2 бр. ванилия
  • захар - 200 г
  • сладкарска сметана - 500 мл
  • За украса
  • бадеми - филирани
  • шоколад - разтопен
  • боровинково сладко
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За еклерите в тенджерка смесете водата, млякото, маслото, солта и захарта и оставете да заври на средна степен на котлона.

След като сместа заври, пресятото брашно се изсипва наведнъж, като се бърка енергично, за да не се образуват бучки.

Трябва да се образува тесто, отделящо се от стените на съда. Тестото се бърка още около минута на среден към слаб котлон, след това се пресипва в купа и се оставя да изстине леко.

Когато тестото вече не е горещо, към него се добавят едно по едно яйцата, в зависимост от големината може да са нужни 4 или 5 яйца.

Тестото трябва да е гладко, лъскаво, да пада от лъжицата при тръсване, но да не се разтича. Може да се наложи да се добави половин или дори една трета яйце, когато тестото е почти готово.

От готовото тесто се оформят еклерчета с помощта на шприц или лъжица. Еклерите се пекат в загрята на 200 градуса фурна около 20-25 минути, готовите еклери се оставят да се охладят в леко отворена фурна.

За крема пригответе пудингите според указанията на опаковката, когато се охладят ги смесете с разбитата сметана. Напълнете еклерите с крема, а останалия крем запазете за сглобяването на тортата.

За бисквитения блат смелете бисквитите и към тях прибавете разтопеното масло.

От сместа оформете блат в избраната тортена форма, изсипете върху него част от останалия крем и наредете отгоре еклерите, залейте с остатъка от крема.

Украсете тортата по желание с филирани бадеми и сладко или с разтопен шоколад. Оставете тортата в хладилник за няколко часа да стегне.

Бон апети!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: