gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Апетитки»Чорбаджийска апетитка от стария тефтер

Чорбаджийска апетитка от стария тефтер

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Чорбаджийска апетитка от стария тефтер
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 2
31/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
90 мин.
Порции
13
"Всичко от този тефтер ни е любимо, защото е ясно, че е супервкусно"

Необходими Продукти

  • чорбаджийски чушки - 1300 г
  • чушки - 3 кг
  • домати - 3 кг
  • магданоз
  • лук - 1 бр.
  • чесън - 1 бр.
  • люти чушки - 1 бр. по желание
  • магданоз
  • За марината
  • олио - 1 1/2 ч.ч.
  • оцет - 1 1/2 ч.ч. ябълков
  • захар - 1 ч.ч.
  • сол - 6 с.л.
  • лавър - 3 - 4 листа
  • черен пипер - 1 с.л. на зрънца
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме добре зеленчуците. Пиперките почистваме от дръжките, изпичаме и обелваме. След като се охладят и изцедят ги нарязваме на тънки ивици.

Чорбаджийските чушлета режем на две или на три /зависи от тяхната големина/. Доматите смилам в блендер. Магданоза нарязвам на ситно, а дръжките запазваме.

Лукът почиствам от люспи и нарязвам на две. Обелвам скилидките на чесъна и ги поставям в марлената торбичка, заедно с лука, магданозените дръжки, лютата чушка, черния пипер и лавровите листенца. Завързвам добре и я пускам в марината, за да я обогати с вкусови аромати.

За маринатата си приготвям подходящ съд, в който смесвам оцета, солта и захарта. След като заври, намалявам температурата и поставям първо в нея чорбаджийските чушки за около 3 минути.

След изваждането им пускам печените и нарязани пиперки. Изваждам и тях и добавям смлените домати.

Оставям соса да се редуцира до необходимата гъстота. През това време препържвам олио, като в съда прибавям коричка сух хляб /така се избягва мирисът/, която после отстранявам.

В отделен съд пасирам извадените от торбичката лук и чесън. Връщам ги към соса, заедно с препържената растителна мазнина, пиперките и чорбаджийските чушлета.

Оставям да покъкри още 10 минути, прибавям и нарязаният магданоз и отстранявам от огъня. Насипвам в чисти и сухи бурканчета. Стерилизирам вкусната апетитка 10 минути от завирането на водата.

Тази стара рецепта приготвям всяка година и я поднасям с топъл селски хляб. Да ви е сладко!

Съвет: Зеленчуците, на които им предстои мариноване, трябва да се поставят и изваждат едновременно. За тази цел използвам тензухено вързопче или метална кошничка. Така спестявам време докато ги изваждам с решетъчна лъжица, мариновам по-голямо количество и съм спокойна, че няма да се преварят.

Чорбаджийската апетитка от стария тефтер е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: