Фокача Класика
gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Фокача»Фокача Класика

Фокача Класика

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k8k3k4k1
Фокача Класика
Снимка: marcheva14
1 / 4
16/09/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне15 мин.
Готвене15 мин.
Общо30 мин.
Порции1
"Не просто питка, а истинска италианска Фокача с нежна коричка и неустоим аромат"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г, бяло
  • брашно - 60 г Семолина
  • кашерна сол - 5 г
  • мая - 7 г, суха бързодействаща
  • вода - 210 мл топла /24 градуса/
  • зехтин - 60 мл
  • ТОПИНГ
  • кашерна сол - 2 г
  • семена от копър - 2 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се смесват двата вида брашна и се разбъркват с телена бъркалка. Прибавя се сухата мая, водата с температура 24 градуса, солта и половината от зехтина.

С пръсти се захваща тесто и се измесва бързо за около 5 мин, докато съставките се обединят. Измесването на тестото става чрез разтягане на тестото, връщане обратно и отново разтягане. Когато се оформи на малка топка, отгоре се излива и другата част от зехтина и се измесва до пълното му усвояване.

Вътрешната температура на тестото трябва да е около 25-27 градуса. Тестото се оставя да втаса.

Когато е готово, се изважда от купата, поставя се на плот, потупва се отгоре с ръце, прегъва се няколко пъти към средата и отново нежно се оформя на топка и се оставя да втаса.

След това време се изважда от купата и се поставя в плоска тава за печене, като няколко пъти отново се прегъва към центъра, след това се оформя на питка и с пръсти се натиска отгоре, все едно се надупчва, и отново се оставя да се отпусне за още около 45 мин.

След това време се поръсва обилно със зехтин на струйка, отново се правят дупки с пръстите и зехтинът се разпространява навсякъде, след което отново се оставя да се отпусне за още 45 мин и след това време с дървено шишче се пробождат местата където са се образували мехури от пръстите.

Поръсва се със семена от копър или свеж наситнен риган.

Пече се в загрята фурна на 220 градуса за около 15 мин.

Източник: MasrerChef Bruno Albouze - The Real Deal

Забележка: Една истинска италианска Фокача, която е с изключително крехка коричка. Много рецепти прегледах, преди да пусна тази, и малко са истинските направени. Една Фокача изисква винаги време за приготвянето ѝ, защото това не е просто питка със замесено брашно, вода и малкото мазнина, това е специален хляб за всеки италианец. Той е тъничък, хрупкав и дъхав на току-що опечен плосък хляб.

Спазила съм изключително точно рецептата и времето за приготвянето на Фокачата на MasterChef Bruno Albouze, температурата, измерена с готварски термометър, включително и кашерната сол. Тази сол е различна от ежедневната, която се ползва. Тя е с плоски люспи, богата на вкус, крехка, и с несиметрична структура, не се топи така бързо и често се ползва в кулинарията при приготвянето на грил - зеленчуци, различни меса и др.

Брашното Семолина е от твърда пшеница и е подходящо за приготвянето на ръчна паста, Фокача и други видове специален хляб. Брашното Semola е с перфектно съдържание на глутен - около 12.5 %, което не позволява на тестото да бухва прекалено много, а едновременно с това да е меко и еластично при измесването. В България е познато под наименованието Грис от твърда пшеница.

Рейтинг

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: