Начин на приготвяне
В тенджера налейте млякото заедно със захарта солта и ванилиите. Поставете я на слаб огън и след като се затоплят, добавете гриса. Варите, докато получите гъст крем.
Премахнете от огъня и добавете нарязаното на кубчета масло, бъркате, докато се разтвори напълно и се поеме от крема.
Разбийте яйцата и на тънка струя ги добавете към крема при непрекъснато бъркане и пълно усвояване.
Намажете правоъгълна тава с масло и сипете сместа в нея равномерно, печете на 200 градуса за 30 минути.
Докато баницата се пече, смесете всички съставки за сиропа в метален съд и варете 3 минути след завирането им, оставете настрани да изстине.
Извадете изпечената баница и с върха на остър нож надупчете на повечко места, залейте равномерно с охладения сироп.
След като се охлади и попие сиропа си, сервирайте.