Бял сладкиш
Beli kolač

Бял сладкиш

Христилияна ВасилеваХристилияна Василева
Мастър Шеф
3742k9642k8
Бял сладкиш
Снимка: Христилияна Василева
1 / 3
17/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Разчупете традицията и вместо с шоколадов, почерпете гостите с нежен бял сладкиш"

Необходими Продукти

  • За блата
  • захар - 220 г
  • брашно - 200 г
  • яйца - 5 бр.
  • бакпулвер - 1 и 1/2 ч.л.
  • ванилия - 2 пакетчета
  • кокосови стърготини - 10 г
  • За сиропа
  • прясно мляко - 350 мл
  • захар - 150 г
  • За крема
  • прясно мляко - 800 мл
  • захар - 200 г
  • брашно - 2 с.л.
  • нишесте ванилия - 4 с.л.
  • ванилия - 2 пакетчета
  • сметана - 150 г
  • кокосови стърготини - 10 г бели + 2 г розови
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на блата

Яйцата се разбиват заедно със захарта, докато увеличат обема си. След това се прибавят ванилията, кокосовите стърготини и бакпулверът. Разбива се хубаво с миксера. Брашното се пресява и се прибавя постепенно към яйчената смес.

Разбива се до получаването на еднородна смес. След това тази смес се излива в тава за кекс с подвижен ринг, която е помазана с олио и е поръсена с брашно.

Блатът се пече на 180 градуса за около 25-30 минути. Готовността на блата се проверява с клечка за зъби. Ако по клечката не остава нищо, значи е готов.

Сиропиране на блата

Готовият блат се оставя да изстине. След като изстине, прясното мляко се затопля леко и към него се прибавя захарта. Разбърква се хубаво, за да се стопи захарта. След това се изсипва постепенно върху блата. Първо се изсипва малко от сиропа, оставя се да попие и се сипва останалата част.

След това се приготвя кремът. В тенджера се смесват захарта, брашното и нишестето. Разбъркват се хубаво.

След това към тях се прибавя малко от прясното мляко /около 100 мл/ и се разбърква до получаването на еднородна смес.

След това се изсипва и останалото прясно мляко. Прибавя се и ванилията. Тенджерата се слага на котлона. Сместа се бърка енергично и непрекъснато, докато се сгъсти.

Готовият крем се оставя да изстине, като от време на време се разбърква. Белите и розовите кокосови стърготини се смесват в купа и се разбъркват. След като кремът е изстинал, към него се прибавя сметаната.

Разбърква се до получаването на еднородна смес. След това се изсипва върху сиропирания блат. Оставя се да стегне малко и отгоре се поръсва със смесените предварително кокосови стърготини.

Готовият сладкиш се оставя за два часа в хладилник.

Белият сладкиш е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: