Начин на приготвяне
Приготвяне на блата
Яйцата се разбиват заедно със захарта, докато увеличат обема си. След това се прибавят ванилията, кокосовите стърготини и бакпулверът. Разбива се хубаво с миксера. Брашното се пресява и се прибавя постепенно към яйчената смес.
Разбива се до получаването на еднородна смес. След това тази смес се излива в тава за кекс с подвижен ринг, която е помазана с олио и е поръсена с брашно.
Блатът се пече на 180 градуса за около 25-30 минути. Готовността на блата се проверява с клечка за зъби. Ако по клечката не остава нищо, значи е готов.
Сиропиране на блата
Готовият блат се оставя да изстине. След като изстине, прясното мляко се затопля леко и към него се прибавя захарта. Разбърква се хубаво, за да се стопи захарта. След това се изсипва постепенно върху блата. Първо се изсипва малко от сиропа, оставя се да попие и се сипва останалата част.
След това се приготвя кремът. В тенджера се смесват захарта, брашното и нишестето. Разбъркват се хубаво.
След това към тях се прибавя малко от прясното мляко /около 100 мл/ и се разбърква до получаването на еднородна смес.
След това се изсипва и останалото прясно мляко. Прибавя се и ванилията. Тенджерата се слага на котлона. Сместа се бърка енергично и непрекъснато, докато се сгъсти.
Готовият крем се оставя да изстине, като от време на време се разбърква. Белите и розовите кокосови стърготини се смесват в купа и се разбъркват. След като кремът е изстинал, към него се прибавя сметаната.
Разбърква се до получаването на еднородна смес. След това се изсипва върху сиропирания блат. Оставя се да стегне малко и отгоре се поръсва със смесените предварително кокосови стърготини.
Готовият сладкиш се оставя за два часа в хладилник.
Белият сладкиш е готов.